Mariannelund formar mötesplats för barnfilm

Arbetet med att skapa ett centrum för barnfilm i Mariannelund går vidare. I veckan har "filmfolk" varit samlade i Mariannelund för att diskutera möjligheter och bolla idéer kring satsningen.

Eksjö/Mariannelund2012-02-08 07:42

När Mikael Svensson, Oresund FilmCommission/Film i Skåne skulle åka till Mariannelund fick han reaktionerna.
- Va, ska du till Mariannelund. Finns det på riktigt?
Frågan kan vara en vink om vilka möjligheter till marknadsföring det finns för Mariannelund och vad Astrid Lindgrens verk betyder för orten.
När han besöker Mariannelund och sitter och pratar med kollegor inom filmvärlden känns Astrids blomstrande beteshagar fjärran borta. Snarare är det lika bistert kallt som när Emil trotsade alla makter och tog sin svårt sjuka vän Alfred till doktorn - i Mariannelund. Stormen är inte aktuell men Småland visar upp en gnistrande vit fasad med minus 25 på termometern.
Thomas Roger, ska på plats skapa sig en uppfattning samt ge sin syn på vilka förutsättningar det finns för att skapa ett resurscentrum för barnfilm.
Han är utvecklingsansvarig för Filmpool Stockholm-Mälardalen och styrelseledamot i Sweden Film Commission. Han har har bland annat varit ansvarig för uppbyggnaden av studior i Trollhättan, Ystad och på Gotland.

Filmregion
I framtidsplanerna i den regionala kulturplanen hoppas Jönköpings län kunna titulera sig innovativt centrum för filmproduktion och filmkulturell verksamhet. Eksjö siktar på att utvecklas till ett Nordiskt branschcentrum för animerad film.
I Mariannelund jobbar man samtidigt för att skapa Barnfilmbyn och Filmernas hus. Man har även en större ambition, då man vill utveckla ett kunskaps- och resurscentrum för barnfilm.
Mikael Svensson vill i samtalet hellre använda ord som snickarbo i stället för alla "fina" ord. För så hade Astrid gjort!
Han och Thomas samtalar med Martin Eneborg, verksamhetschef för Reaktor sydost, en verksamhet som också stöttar satsningen. Barnfilmbyn finns i dag med i den regionala planen både för Kalmar och Jönköpings län.
- Vi ser möjligheter att lyfta idéerna och finns som bollplank och vill stötta utvecklingen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om