Mariannelund lyfts fram

I slutet av november arrangerar projektet Nya Småland ett internationellt seminarium i samarbete med KAiM i Mariannelund där utmaningar och möjligheter med konstnärliga satsningar på orter såsom Mariannelund kommer att diskuteras.

Mike Bode, Nya Småland och Anna Mellergård, KAiM planerar för den internationella konferensen i Mariannelund. Foto: Ivonne Svahn

Mike Bode, Nya Småland och Anna Mellergård, KAiM planerar för den internationella konferensen i Mariannelund. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-11-07 16:30

Nya Småland är ett interregionalt samarbetsprojekt mellan konstinstitutioner och ett universitet genom Region Jönköpings län, Vandalorum i Värnamo, Kalmar läns Konstmuseum, Kulturparken i Småland och Växjö Konsthall.

Genom att kombinera internationell samtidskonst, formgivning och en del kritisk tänkande med lokal kunskap och erfarenhet vill man försöka omdefiniera bilden av Småland. När det lokala kopplas samman med internationella perspektiv och nyfikenhet kan det få många spännande ringar på vattnet. Konstnärer som besöker en plats som tar med sina och bygdens berättelser ut i världen.

En förebild

Vid samlingen den 22 och 23 november som fått temat Mariannelundssyndome, lyfts platser såsom just Mariannelund fram.

Mariannelund är kanske inte en plats gemene man tänker på när man säger konst men med facit i hand har på senare år ett antal konstnärer, varav många internationella ställt ut i större och mindre konstprojekt på orten. Utställningar som bara gjort nedslag i några få storstäder har gjort ett stopp - i Mariannelund.

Den kanske främst eldsjälen i den utvecklingen är Anna Mellergård, som flyttade till orten för ett antal år sedan. Då tog hon också med sig sitt stora engagemang för just konst.

Under ett antal år har hon försökt plantera idén om Artist in Residence i Mariannelund hos regionen och regionförbundet. Dock utan att lyckas.

- Jag har försökt att plantera idén sedan 2008 men inte fått något gehör. Då har vi gjort det i ett projekt i stället och ordnat det i alla fall. Vi har därför haft Artist in Residence i stort sett varje år de senaste tio åren. Det har visat sig löna sig i längden, säger Anna Mellergård

- Vi har fått cred för det och många sms då man ser det vi gjort som spännande, säger Anna Mellergård.

Faktum är att det är det som gjort att Mariannelund nu får vara värd för seminariet och lyfts fram som förebild.

Mindre orter

Innan har Artist in Residence många gånger traditionellt varit storstäderna förunnat men blicken har vänts allt mer mot mindre orter och landsbygd då det ger andra utgångspunkter.

Under den internationella konferensen kommer just platser som man beskriver "går under radarn" lyftas fram och diskuteras, vilka möjligheter och utmaningar som det innebär.

Mike Bode tillsammans med Jonatan Habib Engqvist är projektledare för samarbetsprojektet Nya Småland.

- Vi har alltid stångats med tre storstadsområden och ett stort land som man inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till.

Mike Bode säger att mindre orter inte har samma förutsättningar som storstäderna. Det kan handla om problem men lika väl om andra möjligheter att utveckla konstnärliga idéer.

Oftast är det exempelvis lättare att hitta ett lämpligt Residence på en mindre ort, oftast också ekonomiskt fördelaktigare.

På en mindre ort är det många gånger lättare att ta till sig den lokala berättelsen eller historien då man har nära till lokalbefolkningen, hembygdsarkiv etcetera på ett annat vis än i en större stad.

- Det fungerar väldigt bra i små kommuner. Här finns arkiv, hembygdsföreningar och folk som inget hellre vill att berätta om historien som är annorlunda än i en storstad.

- Man vill ha arbetsro men också kontakter, flikar Anna Mellergård in.

- Vi har Gnosjöandan kring Gnosjö. I Växjö har vi utvandringen... nämner han som exempel.

Ett exempel på ett existerande Residence finns i Gränna och dess Polarmuseum.

Hoppas på intresse

Mike Bode ser gärna att fler orter visar samma intresse som Mariannelund nu får beröm för.

- Det finns en logik att ha seminariet här då man lyckats bra här med Residence. Fler kommuner kanske sitter på idén men saknar drivkraften.

‑ Regionen har bildat en Residencegrupp. Vi vill utveckla möjligheterna och se vilka förutsättningar det finns runt om i länets kommuner. Det kan exempelvis vara ett sommarresidence, säger Mike Bode.

En rad gäster varav flera internationella kommer att delta i konferensen på Filmbyn Småland. New York, Spanien, Estland, Kina,England och Turkiet med flera platser kommer att vara representerade bland de cirka 25 deltagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om