Mariannelunds stora glädjebesked – Apoteket utökar sina öppettider

Apoteket i Mariannelund utökar sina öppettider från och med början av mars. Framöver kommer Apoteket att ha öppet fyra dagar i veckan och sju timmar varje dag.

Apoteket i Mariannelund öppnar fyra dagar i veckan från och med 6 mars. Foto:Arkiv/Ivonne Svahn

Apoteket i Mariannelund öppnar fyra dagar i veckan från och med 6 mars. Foto:Arkiv/Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-02-16 11:30

Bristen som farmaceuter hade länge varit ett problem i Mariannelund. Men beskedet att Apoteket skulle reducera sina öppettider till två dagar i veckan slog ändå ner som en bomb i samhället.
Inte blev det bättre när Apoteket, bara veckor efteråt, meddelade att bristen var så stor att man tvingades sommarstängda verksamheten helt och hållet under ett stort antal veckor.

Sedan i september har Apoteket bara haft öppet två dagar i veckan.
– Vi har aktivt sökt en farmaceut och har haft ute annonser i två omgångar under längre tider, säger regionchef Patrik Karlsson.

Tjänsten i Mariannelund har dock inte fått en enda sökande.
– Vissa orter är tuffare att rekrytera till, konstaterar han.

I stället är det Apoteket i Hultsfred som sett till att verksamheten i Mariannelund inte behövt bomma igen helt och hållet.
– Personalen i Hultsfred har gjort ett enastående arbete att hålla öppet. De har löst det med befintlig personal och jag höjer rejält på hatten, säger han.

I längden är det dock inte hållbart och Apoteket har därför nu tagit hjälp av en av sina nationella resurser med apotekare Kholood Wahham, som är skriven i Mjölby.

Hon har arbetat på olika platser i landet och har bland annat varit apotekschef. Nu axlar hon ansvaret för Apoteket i Mariannelund.

Apoteket kommer att vara öppet från måndag till torsdag, sju timmar varje dag från och med 6 mars. En rejäl utökning från dagens situation.
– Vi tvingas hålla lunchstängt då hon måste få kunna äta lunch, säger han.

Kholood Wahham kommer att bosätta sig i bygden.
– Så vi söker aktivt efter ett boende till henne, säger Patrik Karlsson.
Situationen på Apoteket väntas vara löst åtminstone över sommaren, samtidigt fortsätter Apoteket att söka personal.
– Vi vill ju att någon ska flytta till Mariannelund. Det är en underbar bygd, säger han.

Minskningen av öppettiderna har enligt uppgifter till tidningen från Apotekspersonal centralt medfört att transporter till Apoteket med varor vänt om, eftersom chaufförer tagit för givet att Apoteket har haft öppet alla vardagar. Något som givetvis i längden kunde påverkat negativt.
 – Vi har fått en del klagomål på det, konstaterades för ett par veckor sedan.
De uppgifterna är inget som Patrik Karlsson känner till men han säger att man avser göra allt för att minimera missförstånd och att ha ett väl fungerande lager på plats.

Eksjö kommunledning har under resans gång haft en dialog med Apoteket. Efter den tidigare neddragningen träffade man regionchefen och diskuterade frågan ingående.
Nyheten om utökning av tiderna för Apoteket var därför mycket välkommet:
– Det är oerhört glädjande med mer tillgänglighet för medborgarna i östra kommundelen. Det har varit ett hårt tryck och långa köer innan, så det är känns oerhört positivt att man nu hittat en lösning, säger kommunalråd Annelie Hägg.

Kommunen kommer att ha fortsatt kontakt med Apoteket.
–Vi är många om att man hittar en långsiktig lösning, säger Annelie Hägg.
De nya öppettiderna kompletteras av ICA Nära Mathörnan som fortsätter sin ombudsservice, vilket innebär att läkemedel och apoteksvaror kan hämtas ut under övriga tider. Öppettiderna följer mataffärens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om