Mariannelundsbon får diplom för arbetet med Bruksvillan

Renoveringen av den anrika Bruksvillan i Gislaved var det som gjorde att Mariannelundsbon och byggherren Markus Kyllenbeck tillsammans med Eksjös före detta stadsarkitekt Lennart Grandelius fått diplom av Gislaveds kommun för ”God arkitektur 2016”.

Hyresgäster har redan flyttat in till herrgårdens fyra lägenheter. Foto: Privat

Hyresgäster har redan flyttat in till herrgårdens fyra lägenheter. Foto: Privat

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-12-21 14:00

Diplomet som tilldelats byggherren Markus Kyllenbeck och arkitekt Lennart Grandelius är ett hedersomnämnande för god arkitektur. Det är arbetet med herrgården från 1850-talet som gör att Markus och Lennart blev utsedda till årets vinnare av Gislaveds kommun.

– Bruksvillan har varit en herrgård tillhörande Gislaveds gummifabrik, berättar Markus Kyllenbeck.

– Från början var det grundarna som bodde i huset med tjänstefolket boende i små bås på vinden. Det är ingen fabrik som varit så stor i regionen som gummifabriken och Bruksvillan har bland annat använts för representationsmiddagar.

Unikt inslag

Redan innan Markus och Lennart la sina händer på byggnaden var herrgården ett unikt inslag bland Gislaveds byggnader.

– Gislaved speciellt har inte så mycket gamla byggnader utan det mesta är uppbyggt på 70-talet.

Utmärkelsen

I motiveringen till utmärkelsen går det att läsa ” Renoveringen av Bruksvillan utgör ett särskilt gott exempel på hur en kulturhistoriskt viktig byggnad kan återfå sin forna glans och karaktär. Arbetet är utfört på att sådant sätt att Bruksvillan och dess byggherre Markus Kyllenbeck och ansvarig arkitekt Lennart Grandelius tilldelas ett hedersomnämnande 2016”

– Det är jätteroligt att det blir uppskattat. Det som jag ser är unikt som byggherre är att vi lyckades få till fyra lägenheter med separata toaletter och kök. Sedan är deras perspektiv säkert att det blev väldigt snyggt.

Ett år

Förutom de fyra lägenheterna byggdes det även en restaurangdel i huset och trots storleken på projektet tog det från start till slut inte mer än ett år.

– Vi gjorde en stor restaurangdel så att det går att få driftekonomi i byggnaden. Kommunen har hjälpt till att få det att gå fort fram genom att vara aktiva i att till exempel driva igenom tillstånd.

Stor efterfrågan

Vad som också är tydligt är att renoveringen inte bara gått hem hos beslutsfattarna utan även hos de övriga innevånarna.

– Hyresgäster har redan börjat hyra. Det var hur många sökande som helst. Det finns inga andra sådana här lägenheter att tillgå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om