Mariannelundselever gör traditionella studieval

Mariannelunds nior bryter inte trenden utan gör traditionella gymnasieval utefter kön. Tjejerna är mer osäkra vad de ska välja än vad killarna är. Närheten till Vimmerby har fått en del elever att välja bort Eksjö.

Eksjö/Mariannelund2012-02-01 07:21

29 elever ingår i årets nionde klassare på Furulundsskolan i Mariannelund.
De har inför första februari lämnat in sina gymnasieansökningar. Förra året stack gymnasievalet ut rejält då 25 procent av eleverna valde bygg och anläggning i Nässjö eller i Nifsarp.

Jämnt fördelat
- I år är ansökningarna jämnt fördelade över programmen, säger studie- och yrkesvägledare Anna Thelander, som arbetat två läsår på Furulundsskolan.
En tredjedel av eleverna har sökt högskoleförberedande program där tekniska och estetiska (mest musik) programmen dominerat.
- Däremot har väldigt få av eleverna valt det naturvetenskapliga eller det samhällsvetenskapliga programmet. Så var det förra året också.

Vimmerby
Hälften av eleverna har sökt utbildning i Eksjö och hälften till andra orter. För de elever som är bosatta i Mariannelund har ibland närheten till Vimmerby gett Vimmerby gymnasium fördel.
Är valen självklara från början?
Anna Thelander säger att hon märkt en ganska stor skillnad mellan vad eleverna tänkte välja då de hade första samtalet med henne och hur det sedan slutgiltigt blev.
- Då har de hunnit ta del av så mycket mer information om program, inriktningar, yrken och arbetsmarknad. De har gjort olika gymnasiebesök och bollat sina tankar med olika personer i sin omgivning. Efter det hamnade de till slut i ett val som de kanske inte först trodde de skulle välja, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om