MARIANNELUNDSMORDET: En ros blev anledning att döda • Mannen hävdar otrohet

Kvinnan ville leva ett mer västerländskt liv och tog strax innan hon mördades av sig slöjan. Flera timmar efter mannen strypt henne började han chatta med en man och utger sig vara frun som redan är död. Därefter går han tillbaka och lägger en plastpåse över hennes mun och näsa och band fast den. Minnet svek gång på gång när åklagaren ställde frågor till mannen som misstänks ha mördat sin hustru på ett asylboende i Mariannelund i somras. Det han sagt i polisförhör för bara några veckor sedan minns han inte längre. När mannen mötte åklagarens fråga med en kompakt tystad bröt kvinnans syster ihop i rättssalen.

Den åtalade 25-årige maken följs av tre häktesvakter till och från rättegången. Foto: Ivonne Svahn

Den åtalade 25-årige maken följs av tre häktesvakter till och från rättegången. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-11-03 10:00

Första rättegångsdagen i det som möjligen kan bli tre dagars förhandling kring mordet på en 22-årig kvinna inleddes på onsdagen i Eksjö Tingsrätt.

Rättegången hölls huvudsakligen inför öppna dörrar. Undantaget var när bilder från brottsplatsen och obduktionen skulle visas.  

Kvinnans ena syster deltog som åhörare och hade en tolk jämte sig under hela dagen. Systern begärde och fick tillåtelse att få närvara vid visningen av dessa. 

Hon fick en mycket tuff dag, inte minst när den mördade kvinnans man skulle berätta hur kvinnan dog.

- Jag mår inte bra, kommenterade hon i en av pauserna.

Mannen har ända från börjat sagt att det är han som dödat sin fru men utredningen har skett förutsättningslöst för att utesluta alla andra eventuella förlopp och gärningsmän.

Åklagaren yrkar på mord medan mannen erkänner dråp.

Rädd för blodshämnd

I ett särskilt yrkande yrkar åklagaren på att 24-åringen ska utvisas efter avtjänat straff och aldrig under sin livstid tillåtas komma tillbaka till Sverige. 

Det är ingenting 24-åringen vill acceptera utan bestrider. Dottern har omhändertagits och en utvisning inser han skulle förstöra hans umgänge med dottern för all framtid.

Dessutom åberopar han livsfara i sitt gamla hemland på grund över att han vill konvertera från islam till kristendom. Det tredje skälet är att han inte kan få skydd i hemlandet är den blodshämnd som han tror kan vänta i hemlandet. Något som lär kompliceras över att han och hans fru är nära släkt då de är kusiner.

Rosslar i halsen

Åklagaren har yrkat på 75 000 i skadestånd till dottern plus ränta från den 26 juni. Det är ingenting mannen har något att erinra mot.

Han hävdar dock att dottern inte sett något av att han dödat hennes mamma.

Dottern är bara tre år gammal och något förhör har inte hållits med henne eftersom hon är så liten. Hittills har man inte heller talat om för henne att hennes mamma är död.

Mannen hävdar att dottern sov när han strypte sin fru och att hon inte sett något men mycket tyder på att hon sett vad som hänt.

Dottern har efteråt tagit grepp om sin egen hals, rosslat med halsen och himlat med ögonen.

- Det tyder på att flickan inte bara varit närvarande utan även sett det pappan gjort med mamman, hävdade åklagarna Lisa Hedberg och Adam Rullman.

Åklagaren visade upp en bild på en ung och vacker kvinna samt en glad liten söt tjej.

- De kan inte själva visa upp vilka de är eller var, sa hon.

Arrangerat äktenskap

24-åringen kommer ursprungligen från Afghanistan medan kvinnan växte upp i Iran med föräldrar från Afghanistan. Innan de kom till Sverige levde de tillsammans i Iran.

I en väldigt rörig redovisning förklarade tolken att den åtalade såg sin blivande hustru på ett bröllop.

- Jag pratade inte med henne men blev kär i henne.

Han förklarar att han hade svårt att få ledigt från sitt jobb, att han var med om en olycka men att han fick tillåtelse att prata med henne.

- Det gavs möjlighet för oss att prata och det bestämdes att vi skulle gifta oss, berättade han för rätten.

Paret gifte sig för fyra år sedan.

I november förra året kom de till Sverige. Efter några nätter i Jönköping placerades de på High Chaparall. 10 mars 2016 kom de till Solhöjden i Mariannelund och fick rum nummer sex i sidolängan.
Kulturskillnad

- När familjen kom till Europa blev livet annorlunda på många sätt och en kulturkrock, förklarade åklagaren.

Kvinnan ville leva lite mer som en europé. Hon lärde sig cykla och ville lära sig att simma. Hon ändrade lite på sin klädstil och bara en månad innan hon dog tog hon av sig slöjan.

- Lite av en ny värld öppnade sig för henne men även för hennes make.

Mannen påstår att hustrun träffat en annan man och att hon ville lämna honom. Mannen ifråga är identifierad och de båda bodde samtidigt på boendet i Hillerstorp. Han bodde vid tiden för mordet på Viebäck i Nässjö.

I utredningen har det kommit fram att de haft mycket kontakt och att det varit nästan dagligen innan mordet. 

- Men inget har framkommit att det handlat om något annat än vänskap och inget tyder på att det varit något sexuellt, menade åklagaren. 

Den av mannen utpekade älskaren har hörts under utredningen men han hävdar att det var vänskap och inget annat.

I det fallet har han och den misstänkte olika uppfattningar.

24-åringens konversationer har kunnat säkras men de meddelanden som maken säger att kvinnan hade i sin telefon och som påvisar otroheten har inte kunnat hittas. 

Maken påstår dessutom att han inte raderat dem.

- Efter att hon tagit av sig slöjan verkade hon ha varit lycklig i sitt äktenskap och de tänkte skaffa ett syskon till sitt barn. Bara tolv dagar innan hade hon varit hos barnmorskan och tagit ut en spiral, förklarade åklagaren.

Ros med sig hem

Enligt utredningen kopplades kvinnans telefon upp i Eksjö den 22 juni och det samma gäller den av mannen utpekade ”älskaren”. När hon kom tillbaka hade hon med sig en lite kortskaftad ros som hon satte i en liten burk med vatten.

Midsommardagen, dagen innan hon mördas är en väldigt vacker och varm dag. Hon har fått en cykel av sin man och beger sig ut för att cykla medan maken är hemma på Solhöjden.

När hon kommer tillbaka går de tillsammans till ”sjön” och badar.

På kvällen dansar de på rummet och efter att ha sett en film tillsammans har de sex.

Men därefter, någonstans mellan 02.40 och 03.10 natten till den 26 juni går allting snett.

Mannen tar strupgrepp på sin fru. En rättsmedicinsk undersökning av honom visar rivsår och andra skador i ansikte, på hals, på bål och händer efter att kvinnan försökt värja sig. Dottern ligger precis bredvid när så sker.

Kvinnan ligger då i sängen men i tumultet hamnar de på golvet. 

Oljudet hörs av ett vittne i en helt annan del av huset.

Enligt förunderasökningen sätter sig 24-åringen grensle över henne, säger till henne att hon ska dö och håller fast greppet tills han inser vad han gjort. Han sitter därefter en lång stund med henne i famnen och gråter innan han lyfter upp henne i sängen och lägger henne under en tunn filt.

När han ser blomman väller ilskan upp i honom igen och han smular sönder den, kastar den i papperskorgen men tar sedan upp den igen.

När det gått tre timmar efter kvinnans död filmar han och fotograferar blomman. Han skickar meddelande till hustruns syster om hon vill se sin systers döda kropp.

I sms:et står: ”Hallå din hora, kom och se din egen horas kropp som haffade med sin kille om du vill se hennes döda kropp”.

Utger sig vara kvinnan

När klockan är tjugo i nio på morgonen börjar han chatta med den han tror är älskaren på hustruns mobiltelefon, och utger sig att vara henne, för att få otroheten bekräftad. 

Då befinner han sig i trädgården. 

Därefter återvänder han till rummet, river sönder en plastpåse som ligger på golvet som han försöker täcka hennes ansikte med. När den är för liten nöjer han sig med munnen och näsan. Han fäster det med en scarf, ännu en runt halsen och en runt benen.

Åklagaren tror att det är för att fastställa så att hon verkligen är död.

I ett polisförhör har han hävdat att hon rört på sig när han varit borta och att hon fått färg i ansiktet. Nu minns han inte längre.

Vid händelsen har klockan hunnit bli nio på morgonen. Därefter har han varit kvar i rummet.

På förmiddagen knackar en granne på dörren och frågar om han vill följa med på en gudstjänst men i stället går han till en lekplats utanför.

Efter en stund går han tillbaka till den sjö där de badat dagen innan då han bestämt sig för att ta sitt liv.

- När jag håller på att drunkna hör jag min hustrus och dotters röster. Jag ser också några svenska pojkar och flickor vid sjön och ångrar mig, säger han.

Han går tillbaka dyngsur och när han kommer tillbaka kommer en granne fram till honom. Han bryter då ihop och berättar att han dödat sin fru.

Ägaren till boendet går in med huvudnyckeln och 112 larmas.

Räddningstjänsten är först på plats och en brandman skadar sig då han skär upp scarfen för att starta hjärt- och lungräddning. Något som visar sig lönlöst. Kvinnan är utom räddning sedan länge. 

Bryter ihop

24-åringen åtföljs vid förhandlingen av tre häktesvakter. Han är kortvuxen och liten och bär svarta mjukiskläder. Han tittar ner och ju längre dagen går, desto djupare tittar han ned i bordet.

Några meter därifrån sitter hustruns ena syster.  I handen håller hon en näsduk som snart byts ut mot en ny från en öppen handväska.

Snart sitter hon med näsduken tätt mot ansiktet. Hon kämpar mot tårarna hela tiden. Vid ett tillfälle, när den åtalade inte vill svara på en fråga, bryter hon ihop i en intensiv hulkande gråtattack. 

Domaren bryter då för en paus.

Den åtalade väljer efteråt att svara på de flesta frågorna men gör det inte lätt för rätten. Han nästan viskar fram svaren och trots att man sätter dit en extra mikrofon är det svårt att höra honom. Svaren genom tolken blir i många fall dessutom väldigt luddiga och otydliga och ger inte alltid svar på frågorna. 

Åklagaren får gång på gång och mycket tålmodigt formulera om sina frågor men det hjälper inte alltid.

Enligt maken ska han ha hört ett samtal på högtalartelefon men när han öppnat dörren så har kvinnan avslutat samtalet. Han blev nyfiken och började titta på hennes kontakter i mobilen under natten. Kvinnan ska ha vaknat och velat ha tillbaka telefonen. Hon ska då ha sagt att hon ville skilja sig nästa dag och att han skulle få åka tillbaka till helvetet där han kom ifrån. Dottern skulle hon ta med sig.

Där ska allt ha slagit slint för honom.

Efteråt ska han i polisförhör ha sagt att han gjort allt för sin fru och att hon inte hade rätt att lämna honom.

Vid rättegången har mannens minne blivit påtagligt sämre. Var och varannan fråga från åklagaren, trots att den formuleras om gång på gång, möts av att han inte minns. Vad han sagt tidigare i polisförhör så sent som i september minns han inte längre medan han minns andra ganska ovidkommande detaljer desto tydligare.

Rättegången fortsätter i dag med förhör av vittnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om