MARIANNELUNDSMORDET: Livstidsdömde 24-åringen överklagar tingsrättens dom

Den 24-åriga man från Afghanistan som dömts för mord på sin 22-åriga hustru på ett asylboende i Mariannelund överklagar domen om livstids fängelse.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-12-16 09:30

Det var på söndagen under midsommarhelgen som mannens hustru hittades död på Solhöjdens asylboende i Mariannelund.

Kvinnan hittades på eftermiddagen men utredningen har visat att hon dog redan tidigt på natten då maken ströp henne. Orsaken ska ha varit att kvinnan sagt att hon ville skiljas.

Mannen misstänkte att hon hade någon annan och började efter mordet chatta med en man som han trodde var en älskare, där han utgav sig vara kvinnan. 

Han skickade meddelande till hennes syster att hon kunde komma och se sin syster ”till hora” och säkerställde efter timmar att hans hustru var död genom att lägga en plastpåse över hennes huvud och knyta en scarf hårt runt hennes hals. Vid dådet fanns den treåriga dottern närvarande.

Mannen hävdar att dottern inte sett något men vittnesuppgifter på hur flickan betett sig efteråt talar för att så ej stämmer.

Mannen erkände dråp men förnekade mord då han ansåg han handlade i affekt på grund av ett kraftigt hot från kvinnan, att hon ville skiljas.

Rätten menar dock att mannens agerande visar på ett tydligt medvetande att han ville se kvinnan död.

Domen kom den 24 november där Eksjö Tingsrätt dömde honom till lagens strängaste straff, livstid. Han skall om straffet tidsbestäms utvisas ur landet och får inte återvända.

– Som väntat blev han, som vem som helst som får livstid, förtvivlad och får frågor om vad det innebär. Jag har ägnat ganska mycket tid åt att förklara det, säger hans advokat Mikael Svegfors.

Sista dag att överklaga domen till hovrätten var i går, torsdag och då lämnades också en överklagan in från försvaret.

– Det vi vill ha är en tidsbestämd dom och att man tittar på utvisningsfrågan efter domen, säger Mikael Svegfors. Mannen har ingenting att förlora med ett överklagande då hans straff inte kan skärpas. Däremot skulle han kunna få straffet sänkt. För avsiktligt dödande ligger straffet på mellan sex och 18 år eller livstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om