MARIANNELUNDSMORDET: Maken knöt fast plastpåse över fruns ansikte

Tre dagar har avsatts för huvudförhandlingen vad gäller mordrättegången där en snart 25-årig man ställs inför rätta för mord på sin hustru på ett asylboende i Mariannelund. Polis larmades till platsen på eftermiddagen söndagen den 26 juni då kroppen påträffats, men redan under natten hördes oljud från rummet, vilket anses styrka brottstiden.

Polis kallades till plats på eftermiddagen den 26 juni då kroppen hittades. Redan på natten ska oljud ha hörts från familjens rum.Foto: Micael Rundberg

Polis kallades till plats på eftermiddagen den 26 juni då kroppen hittades. Redan på natten ska oljud ha hörts från familjens rum.Foto: Micael Rundberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-21 07:00

Det var på söndagen i midsommarhelgen som stora polisinsatser satte fokus på Mariannelund efter att en kvinna hittats död på pensionat Solhöjden i Mariannelund.

Pensionatet har då sedan en lång tid tillbaka använts som flyktingboende och setts som ett lugnt boende. Bland de asylsökande under försommaren fanns en familj från Afghanistan, en 22-åring kvinna, hennes två år äldre make och deras tre-åriga dotter.

Familjen hade tagit sig till Sverige i samband med den stora flyktingströmmen för ett år sedan. På Solhöjden hade de bott i cirka tre månader när tragiken blev ett faktum.

Kvinnan hittades död i familjens rum under midsommarhelgen och det stod direkt klart att det handlade om mord.

Mannen greps skäligen misstänkt för mord, vilket snart uppgraderades till den starkare graden.

Mannen har suttit frihetsberövad sedan dess och åtalstiden har förlängts i flera omgångar.

Den här veckan väcktes dock åtal mot mannen för mord.

Svartsjuka

24-årige maken har hela tiden stått fast att han dödat sin 22-åringa hustru men har, i alla fall inledningsvis, nekat till rubriceringen mord.

Mannen har förklarat varför han dödat sin hustru.

- Mannen har som förklaring till gärningen uppfattat det som om hustrun hade träffat en annan man och att hon hade för avsikt att skilja sig, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Hedersmord är ett ord som ligger nära till hands men det är ett begrepp som inte används i de svenska domstolarna, utan enbart mord.

Framför barnet

Mannen har tagit strypgrepp på kvinnan och det är också det sätt hon avlidit på. Maken hade då han greps avvärjningsskador. Kvinnan har försökt freda sig men utan att lyckas.

Mannen har fortsatt gärningen genom att han lagt en plastpåse över hustruns ansikte och mun och sedan knutit fast detta med en scarf över ansiktet.

Ytterligare en scarf har knutits runt kvinnans hals.

När kroppen hittades var även kvinnans ben fastbundna.

Personal på asylboendet larmade polis på söndagseftermiddagen efter att kroppen påträffats. Enligt vittnen som tidningen då talade med hade maken kommit utrusande strax innan och skrikit att han dödat sin fru.

Redan på natten?

Bland vittnena som kallats till rättegången finns en asylsökande för vilken maken ska ha berättat att hans hustru ville skiljas.

Samma vittne ska ha hört oljud från familjens rum natten till den 26 juni vilket enligt stämningsansökan anses styrka brottstiden. Det tyder isåfall på att kvinnan dödades många timmar innan brottet uppdagades.

För ett annat vittne ska den åtalade efteråt ha berättat att han dödat sin fru för hon träffat en annan man.

Rykten efteråt har gjort gällande att mannen var påverkad när brottet begicks men en rättsmedicinsk undersökning visar att gärningen begåtts utan påverkan av droger.

I bevishögen finns bilder, konversationer och skärmdumpningar, som styrker att mannen varit gärningsman.

Bland bevisen finns också en blomma fotograferad i både mannens och kvinnans telefon, samma sorts blomma hittades trasig på brottsplatsen, vilket enligt åtalet styrker mannens uppsåt.

Mannen ska efteråt ha använt sin frus mobiltelefon och skrivit att han dödat henne. Till vem han skrivit framgår inte i stämningsansökan.

Parets tre-åriga dotter ska ha varit närvarande när det skedde.

Tvångsomhändertogs

Dottern omhändertogs omgående av sociala myndigheten i Eksjö och placerades i jourhem.

Flickans situation väckte naturligtvis frågor, vad hände med henne nu?

Myndigheternas utredning kring flickan föreslog ett tvångsomhändertagande av flickan. Pappan insåg att han inte skulle kunna ta hand om dottern under lång tid och han har därför varit mån om att samarbeta med myndigheterna. Han motsatte sig däremot tvångomhändertagande enligt LVU.

Migrationsverket har undersökt om flickans mamma har några syskon, så att hon eventuellt skulle kunna tas om hand av sin närmaste familj.

Möjligtvis kan det vara svårt att hitta i Sverige då familjen kom från Afghanistan. Undersökningen visade dock att mamman hade två systrar och en bror bosatta i Sverige.

Hotade

De befann sig så sent som i september på ett skyddat boende då kvinnornas exmän hotat dem.

Av den anledningen sågs det mindre lämpligt att placera flickan inom familjen eftersom det kan finnas en hotbild även mot henne. Om hoten mot mammans syskon har någon koppling med det som hänt i Mariannelund är okänt.

24-åringen har framfört att han inte vill att dottern ska träffa sina mostrar, i alla fall inte obevakat.

Anledningen är att han är rädd de ska skada hans framtida relation med dottern och att de ska skrämma flickan så hon vänder honom ryggen. Om han har samma uppfattning gentemot hustruns bror är okänt.

Flickans offentliga biträde tyckte också att vården av flickan skulle ske på frivillig väg.

När Förvaltningsrätten tog upp fallet i september konstaterades att flickan behöver vård lång tid framöver.

Man ansåg inte pappans samtycke var tillräckligt på grund av hans psykiska tillstånd. Man lyfter i beslutet också fram en osäkerhet var hans lojalitet ligger i de släktmotsättningar som finns och ser en risk att han kan komma att röja flickans vistelseort. Därför ansågs nödvändigt med vård genom lagen LVU.

Åklagaren yrkar på att mannen efter avtjänat straff utvisas ur landet och på livstid förbjuds återvända. Han genomgår nu en rättspsykiatrisk undersökning för att se om han kan dömas till fängelse.

Rättegången vid Eksjö Tingsrätt väntas ta tre dagar i anspråk. Den inleds den 2 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om