MARIANNELUNDSMORDET: Oklart om den misstänkte mördaren kan utvisas eller ej

I förra veckan genomfördes rättegången mot den 25-årige man som misstänks ha mördat sin fru på ett asylboende i Mariannelund. Datum för domen är ännu ej fastställt då ett yttrande från Migrationsverket väntas in. Frågan är om mannen kan utvisas eller inte.

Tingsrätten väntar in ett yttrande från Migrationsverket kring 25-åringen som misstänks ha mördat sin fru. Foto: Ivonne Svahn

Tingsrätten väntar in ett yttrande från Migrationsverket kring 25-åringen som misstänks ha mördat sin fru. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-11-09 08:56

Natten till den 26 juni i år ströps en 22-årig kvinna till döds på ett asylboende i Mariannelund.

Maken har hela tiden medgett att det varit han som dödat sin fru efter att hon sagt att hon ville skiljas.

Maken ska strax innan han ströp henne hittat telefonkontakter i kvinnans mobil. Under natten hittade han konversationer i mobilen men de har inte kunnat hittas eller återskapas i kvinnans mobil. Mannen har samtidigt sagt att han inte raderat dem.

Efter dådet började mannen chatta med den han trodde var kvinnas älskare för att få en otrohet bekräftad.

Därefter gick han tillbaka för att lägga en plastpåse över hustruns mun och näsa och knöt en av kvinnans scarfs över. En annan scarf knöts runt halsen och en runt kvinnans ben.

Flera timmar efteråt bestämde han sig för att dränka sig men ångrade sig.

Han gick då tillbaka och bröt ihop när han träffade en granne på boendet och bröt ihop. När SOS larmades hade kvinnan troligen varit död ett halvt dygn.

Barnet intill

När mannen attackerade sin fru i sängen låg den treåriga dottern i sängen precis intill. I tumultet hamnade paret på golvet där kvinnan slutligen dog av kvävning.

Mannen har hela tiden hävdat att dottern inte sett något men jourhemsmamman kunde vittna om att dottern plötsligt tagit strypgrepp på sig själv, rosslat med halsen och himlat med ögonen. Dottern ska också ha skrikit nej, pappa och vakna, mamma i sömnen, och haft svårt att sova.

Mannen menar att flickan haft det beteendet redan innan då hon upplevt mycket.

Åklagarna yrkar ansvar för mord och livstids fängelse.

Försvaret menar i sin tur att mannen handlat i kraftig affekt i reaktionen av hotet från hustrun (att skilja sig) och att mannen i stället bör dömas till dråp.

Försvårar utvisning

I ett särskilt yrkande vill åklagaren att mannen ska utvisas ur landet och på livstid förbjudas återvända.

Mannen bestrider det då det skulle förstöra allt framtida umgänge med dottern.

Han är också rädd för blodshämnd i sitt hemland Afghanistan. I det här fallet blir släktförhållandena än mer komplicerade då hustrun var hans egna kusin.

Utvisningsfrågan kan också hamna i annan dager då han nu har en önskan att konvertera från islam till kristendom.

Han lyfter fram att det skulle innebära livsfara för honom om han återvände.

När rättegången avslutades gavs inget datum för när domen avkunnas. Igår var fortfarande inte något datum fastställt.

Orsaken är att rätten väntar in ett yttrande från Migrationsverket i frågan om konverteringen och möjligheten att utvisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om