När översiktsplanen antogs för några år sedan blev vindkraft och lämpliga områden för det mest översiktligt beskrivet. Anledningen var enkel, vindkraft var helt enkelt inte något som på långa vägar kändes aktuellt.
Men det svängde rejält och när Vattenfall aviserade att man vill etablera vindkraft norr om Bruzaholm, slog det ner som en bomb i bygden.
Oberoende av den önskan, så kände kommunen att översiktsplanen inte riktigt var tidsaktuell, åtminstone inte komplett.
Syftet med vindbruksplanen, som ett tillägg till översiktsplanen, är att redovisa både möjliga såväl som olämpliga områden för vindkraft.
En vindbruksplan är ett verktyg i planeringsprocessen där kommunen redovisar sina ställningstagande hur man kan använda marken.
Det blir ett viktigt dokument för myndigheter när de ska ta beslut men också en vägledning till aktuella bolag.
Ett planförslag till vindbruksplan blev klar tidigt i höstas och ställdes ut under hösten. 661 sidor yttranden kom in vilka i samrådsredogörelsen komprimerades till blott 20 sidor.
Efter att yttranden från myndigheter, instanser, markägare och privatpersoner sammanställts har antalet områden plockats bort då de ansetts olämpliga för större vindkraftsparker.
Det handlar om område I - Oxhagen-Mohagen söder om Bruzaholm, Område A - Björnkällan i närheten av Skuruhatt och Eksjö mot Aneby kommun samt Område F - Långakärr vid Bruzaholm.
Område A togs bort då radiolänkförbindelser kunde störas. Område F utgick då man i det nya förslaget utökar avståndet mellan verk och bostäder och att området då blev för litet. Område I togs också bort då vindkraft kunde störa radiosystemet Rakel.
Större parker
Kvar är två närliggande områden norr om Hult och Bruzaholm samt två områden söder om Mariannelund, vilka båda som ses lämpliga, för större vindkraftsetableringar.
Det handlar om de områden som i planen bedöms som område B och C. Område B Mostugan ligger cirka två kilometer från Skuruhatt och cirka sju kilometer från Eksjö. Precis intill ligger riksintresset Trangölamyren som bedöms inte vara förändrad av mänsklig påverkan. Intill området ligger också naturreservatet Klinten.
Område C Eketorpagölen ligger fem kilometer från Skuruhatt och har i det nya förslaget utökats.
Det är ett betydligt större område än B i area. Nästan hela området är ett opåverkat område och tidigare nämnda Trangölarmyren ligger i direkt anslutning. Det finns sumpskogar, nyckelbiotoper, naturvärden och områden som omfattas av biotopskydd. Trots det anses det i planförslaget ha "goda förutsättningar för vindkraft och vindläget bedöms lämpligt för större vindkraftsverk".
Söder om Mariannelund
De andra två områdena ligger söder om Mariannelund. Område G återfinns 2,5 kilometer söder om Mariannelund. I anslutning till området ligger Hults by som är klassat som riksintresseområde. Det finns också mindre områden som är skyddade, främst sumpskog.
Området har flera höjdpartier och vinden anses lämpligt för vindkraft. Utbyggnad av vindkraft bedöms generellt innebära "en begränsad påverkan av landskapsbilden", enligt planförslaget.
Område H, Heda i Kråkshult, angränsar till område som prioriteras för större vindkraftsetableringar om område för mindre vindkraftsetableringar i Vetlanda kommuns vindbruksplan.
Området beskrivs ha "goda förutsättningar för vindkraft och vindresursen är god och området har mycket få motstridiga intressen".
Vindbruksområdet är det område som har kortast avstånd till en kyrka, bara 1,7 kilometer till Kråkshults kyrka och tre kilometer till Karlstorps kyrka.
Ingen övre höjd
Vad avses då med större vindkraftsetableringar? Ingen maxhöjd på verken anges, däremot minimihöjd på minst 150 meter. Andra anläggningar som avses är minst tre verk med minst 150 meters höjd eller en gruppstation på minst sju verk som står tillsammans och är minst 120 meter höga.
Utöver de utpekade områdena anser man att det ska finnas möjlighet att tillståndspröva medelstora anläggningar och gårdsverk (max 50 meter) över i stort sett hela kommunen.
Avståndet till bostad har utökats från 500 meter till tusen meter för större anläggningar. Vid husets fasad får maxljudet vara 40 decibel.
Undantag gäller för de bosatta i Eksjö där en buffertzon på två kilometer föreslås. En mils sektor från Skuruhatt mot Eksjö stad föreslås också bli fri från vindkraft.
Det omarbetade förslaget till vindbruksplan ställs ut i kommunhuset i Eksjö fram till 11 april samt finns att studera på kommunens hemsida. Synpunkter går att lämna till och med 11 april.
Den 9 mars arrangerar kommunen en öppen frågestund i Bruzaholms Folkets hus. Ingen föranmälan krävs.