Måste betala straffavgift

Barn- och utbildningssektorn går rejält back ekonomiskt. Nu plussas den summan även på av en byggsanktionsavgift då man missat gällande regelverk.

När en fastighet gjordes om till förskola missade kommunen regelverket man själva bevakar. Nu tvingas barn- och utbildningssektorn betala en sanktionsavgift på 50 000 kronor. Foto: TT

När en fastighet gjordes om till förskola missade kommunen regelverket man själva bevakar. Nu tvingas barn- och utbildningssektorn betala en sanktionsavgift på 50 000 kronor. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-03-21 16:30

Barn och ungdomssektorn har haft det tufft då trycket på barnomsorg varit stort. Man har på olika sätt därför försökt att lösa situationen.

En byggnad som tidigare varit HVB-hem har nu förändrats till nya behov och blivit en förskola i stället.

Inför ombyggnationen söktes bygglov vilket också medgavs. Men regelverket omfattar att man måste invänta start- och slutbesked för omändringar. En åtgärd som kräver bygglov eller anmälan får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden gett startbesked. På samma sätt krävs slutbesked för det som kräver startbesked. Man får normalt inte flytta in innan ett sådant sker.

Den detaljen var det dock ingen ansvarig inom barn- och utbildningssektorn som tänkte på.

‑ Det krävs både start- och slutbesked men det missades. Man hade fått bygglov och då trodde man det var fritt fram. Man har redan verksamheten igång, säger Per Sixtensson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

När det kom till samhällsbyggnadssektorn kännedom blev det därför ett ärende för nämnden som beslutade om en byggsanktionsavgift.

Och denna blir kännbar då 49766 kronor ska dras minus.

Barn- och utbildningssektorn har knappast några medel att "tulla" på. Sektorn har i dag en avvikelse på en procent och sett i kronor landar det på ett prognoserat underskott på hela 16 miljoner kronor för 2018.

‑ Vi kan inte göra något undantag för att det är kommunal verksamhet, säger Per Sixtensson i samhällsbyggnadsnämnden.

Pengarna blir lyckligtvis kvar i den kommunala verksamheten. De hamnar i samhällsbyggnadssektorns pott, som gick plus förra året och ser ut att göra det även det här året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om