Måste förbättra arbetsmiljön

Efter att Arbetsmiljöverket genomfört en inspektion hos hemtjänsten i Eksjö kommun hittades flera brister. Arbetsmiljöverket kräver nu att förbättringar sker av personalens arbetsmiljö.

Eksjö/Mariannelund2009-01-13 07:16

När inspektionen gjordes i slutet av november besöktes äldreboendet Bobinen i Mariannelund vilket även omfattade nattpatrullen, Hemtjänsten Norr i Eksjö, Hemtjänsten Hult samt grupp ett, fyra och natt vid Hemtjänstens hus i Eksjö.
Inspektionen gjordes som en del i Arbetsmiljöverkets särskilda tillsynsområde "Vård och omsorg i ordinärt boende" där hemtjänst och personlig assistans inspekterades.
Arbetsmiljöverket påpekar att biståndsbedömaren ska bedöma bistånd och biståndets innehåll men att den personen inte har uppdraget att göra riskbedömningar, av vilka konsekvenser ett beslut om bistånd får, för arbetstagaren ur arbetsmiljösynpunkt.
- Det är upp till verkställaren för beslutet, påpekar man i sitt dokument på sex sidor.
- I arbetet kan intressekonflikter uppstå mellan den anställdes krav på en god arbetsmiljö och vårdtagarens krav på rättigheter enligt socialtjänstlagen. Omvårdnadsarbetet i ett enskilt hem innebär att hemmet också blir en arbetsplats för personalen som ska göra olika insatser. Arbetsmiljöverket påpekar att arbetsgivaren är skyldig att ta hänsyn till de anställdas rätt till en god arbetsmiljö. Man vill att riskbedömningen ska omfatta helheten av arbetsmiljön där både den fysiska, organisatoriska och psykosociala delen ska tas hänsyn till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om