Måste göra om upphandling

Eksjö kommuns upphandling av livsmedel har inte gått rätt till. Det konstaterar förvaltningsrätten efter ett överklagande från ett livsmedelsbolag i Stockholm. Kommunen måste därför göra om hela upphandlingen.

Eksjö/Mariannelund2014-04-24 06:05

Eksjö kommun har gjort en upphandling av ramavtal för livsmedelsleveranser till kommunens olika verksamheter.
Två av de dominerande aktörerna på marknaden la in anbud men båda hade brister i de obligatoriska krav som kommunen ställt.
Kommunen övergick då till ett förhandlat förfarande där de båda anbudsgivarna fick förhandla om de produkter som inte nådde upp till kommunens krav (såsom exempelvis kvalité, näringsinnehåll och dylikt). Bolagen hade då möjlighet att komplettera genom byta ut produkter. Upphandlingen delades upp i sju anbudsområden där företagen kunde lämna anbud på hela eller delar av upphandlingen. Meningen var att företagen bara skulle offerera de produkter som uppfyllde kraven.

Överklagade
I februari tog kommunen beslut om vem som skulle få avtalet och gav det till det bolaget som man ansåg uppfyllde de ställda kraven bäst.
Det företag som sållades bort valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Man ansåg att det andra bolaget inte heller upppfyllde listan till fullo efter de krav kommunen ställt. Anbudet visade sig vid en granskning (trots att anbudslämnaren intygat att samtliga ställda krav uppfyllts) inte vara helt komplett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om