Matkultur genom tiderna

Kräftor var från början ingen populär matvara, brännvin var från början en sorts förrätt på stående fot och kaffet var en gång bannlyst av påven. Detta och mycket annat berättade Sten Janér på sin föreläsning i Allégården härom kvällen.

Eksjö/Mariannelund2007-02-03 05:21

Sten Janér tog med Kråkshultsborna på en resa genom mat-Sverige.
Vad många kanske inte visste var att kräftor började ätas på 1500-talet i Sverige och var ingen populär matvara. Tidigare användes den till att gödsla med.
Matkulturen på 1700-talet är känt för att "man tager vad man haver".
Efter att Karl den tolfte förlorat sista slaget och stormaktstiden var över tittade man efter vad som fanns inom landets gränser.
I Lund 1714 tror man att kaffet började drickas första gången i Sverige. Kaffet kom från Amerika och ansågs på vissa ställen vara djävulens dryck. Kaffet var bannlyst av påven på 1500-talet.
För att ändra inställning och övervinna drycken kom påven fram till att han skulle dricka det själv. På så sätt fick han över kaffet på sin sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om