Matpriser ska ses över

Från 58 kronor till 88 kronor över en natt för precis samma sak. Vid nyår höjdes matpriserna rejält i kommunen, vilket kan ha slagit tillbaka i form av mindre antal gäster.

Maten i kommunens restauranger och äldreboenden höjdes från 58 kronor till 88 kronor över en natt. Nu kan den ekonomiska effekten ha raderats ut genom att färre väljer att köpa mat. Foto: Lena Dahlberg

Maten i kommunens restauranger och äldreboenden höjdes från 58 kronor till 88 kronor över en natt. Nu kan den ekonomiska effekten ha raderats ut genom att färre väljer att köpa mat. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-02-16 10:45

Vid årsskiftet höjde kommunerna priserna på maten i sina restauranger och äldreomsorg. Och det var ingen anspråkslös liten höjning för de som brukar servicen. Från att en portion kostat 58 kronor höjdes samma mat med hela 30 kronor på helgerna till 88 kronor.

På vardagarna kostade samma portion plötsligt 68 kronor.

Bli större förlust

Protester har hörts om matpriserna och det är främst helgernas chockhöjning som engagerat många.

- Jag har inte hört klagomål om veckorna men däremot när det gäller helgerna, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

För när priserna höjts kan också matgästerna ha svikit. Det gör isåfall att den ekonomiska effekten som kommunen ville ha ut, kan ha blivit den rakt motsatta.

- Det är inte säkert det går i balans eftersom man inte äter lika mycket som innan. Helgerna kanske inte borde ha höjts så mycket, säger hon lite frågande.

En rapport ska lämnas in till nämnden från kosten kring förändringen och antalet matgäster.

- Är det färre som äter på helgerna tror jag vi vinner på att justera priset.

På restaurangen på Tuvan i Eksjö har man hittat ytterligare en väg till besparing. Verksamheten går back. Genom att hemtjänsten ser till att brukarna får mat vid lunch, istället för att en heltidsanställd vid kosten sköter den sysslan, har man kunnat tjäna in en halv miljon.

De egna verksamheterna sitter ofta på råd som kan hjälpa politikerna att ta mindre tuffa beslut. I torsdags och den 1 mars ska nämnden träffa representanter för boenden. Det för att man så småningom ska kunna fatta så kloka beslut som möjligt.

Sociala sektorn gick back 50,1 miljoner back 2017.

- Vi resonerar att vi inte kan älta det utan jobba effektivt för 2018, säger hon.

Och det finns många stenar som måste lyftas i det arbetet. Prognosen visar 30 miljoner back för 2018 som det ser ut nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om