MC - Hojar med historia

MC - Hojar med historia heter en av utställningarna på Eksjö museum. Den svenska motorcykeltillverkningen är i stor del en småländsk historia. Utställningen tar besökaren igenom hela 1900-talet, alla motorcyklar har anknytning till Småland och smålänningar.

Pia Löfgren

Pia Löfgren

Foto: Viktor Merell

Eksjö/Mariannelund2016-07-21 16:00

De äldsta motorcyklarna som visas är tillverkade i Eksjö. I början av 1910-talet började Johan August Karlsson tillverka motorcyklar med märket Hinden. Han tillverkar allt i sin verkstad och motorcyklarna blir ingen försäljningsframgång. Bättre gick det för hans kusin Oscar Hedström från Lönneberga, som var med och startade märket Indian i USA.

– Indian blev riktigt populära och speciellt vanliga inom polisen och militären. Eftersom gasen satt på vänster sida, kunde de lätt använda sina skjutvapen, berättar Pia Löfgren.

Husqvarna startade sin tillverkning av motorcyklar redan 1903 och är ett av världens äldsta motorcykelmärke.

– De första motorcyklarna var exklusiva, inte många som hade råd. Husqvarna slog igenom stort med lättviktaren modell 1937-38. Sverige fick en lag om att alla arbetare hade rätt till två veckors betald semester. Med motorcyklar kunde man ta sig längre, åka på dans och det sägs att det motverkade inavel, säger Pia.

Senare i utställningen visar Pia motorcykeln Änglavingen som mer ser ut som dagens motorcyklar. Den fick sitt namn genom vingen på tanken. En annan motorcykel på utställningen är Svartqvarna från 1946, som var en populär cykel. Försäljningen minskades under kriget. För att sedan ta fart igen efter kriget med modellen Silverpilen, en lätt och snabb motorcykel. Den började även användas inom motorsport. Från 1960-talet övergår Husqvarna till att tillverka motocrosscyklar.

Speedway var populärt i trakten med stjärnor som den femfaldige världsmästaren Ove Fundin från Tranås, Rune Sörmander från Nässjö och Conny Samuelsson från Rumskulla. Samtliga förare har speedwaycyklar från sina aktiva år på utställningen. Pia visar fotografier på Ove och Rune från VM i Wien 1963.

Många från trakten har lånat ut sina motorcyklar till utställningen. Arne Wallerstedt från Vimmerby har lånat ut fyra stycken och flera kommer från Husqvarna Museum.

– Den ena känner någon som känner någon. Tillslut har vi fått in motorcyklar från hela 1900-talet. Jag är väldigt nöjd med utställningen.

Pia berättar att det varit en bra sommar.

– Normalt är det mer äldre kvinnor som besöker Eksjö Museum, genom utställningen MC - hojar med historia lockar det även män. Det blir mer bredd på vad vi erbjuder. Det har varit en bra sommar hittills. MC-utställningen är den som folk frågar efter mest.

Pia hade inget intresse av motorcyklar innan utställningen. Nu har hon lärt sig efter hand och tycker det har varit intressant. Hon tycker designhistorian är intressant.

Näst sista dagen kommer Krister Watz och håller en föreläsning om motorcyklar från 1930-talet. Utställningen håller på till den 31 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om