Med namn och år kommer du långt

Nyfiken på din historia eller någon gammal släkting. Eller var tog emigranterna vägen efter flytten till USA. I Eksjö kan du forska i din släkt.

Eksjö/Mariannelund2013-08-17 04:06

Sedan midsommar har man som privatperson kunnat komma till det historiska centrumet i Eksjö. Med en dator till hjälp kan man då söka sig tillbaka i tiden. Släktforskning har kommit att bli allt mer populärt och personalen där kan hjälpa en rätt.
- Det är nyfikna personer som vill veta mer om sina rötter, säger Elisabeth Leek släktforskare och administratör på Historiskt centrum.
Med adonnemang som Emiweb, Ancestry, Arkiv Digital mer flera kan man ta sig tillbaka enda till 1400-talet om man har tur.
- Vi hjälper gärna dem som vill börja med släktforskningen, det är inte pengarna det handlar om.
Har man en fråga eller vill veta något speciellt om sin släkt går det alltid att diskutera sig fram med Elisabeth till en bra lösning om summan är dyr.
Det är tack vare de gamla kyrkböckerna som det är möjligt att forska sig tillbaka. Om man är intresserad berättar Elisabeth hur man kommer igång.
- Börja med att intervjua. Intervjua dina föräldrar men också mor- och far-föräldrar. Ju mer du vet desto snabbare kommer du längre tillbaka, säger hon och tittar menade på representanten från tidningen som inte ens visste när sina föräldrar var födda.
Efter att man tagit reda sin mor- eller farföräldrars födelsedatum kan man använda sig av programmet Arkiv Digital för att ta sig vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om