Med näsa för aktier

Som ung satsade "aktiestinsen" Lennart Israelsson 600 kronor på aktier. Pengar som växt till en bra bit över 100 miljoner.

Aktiestinsen roar och inspirerar gammal som ung.

Aktiestinsen roar och inspirerar gammal som ung.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2010-10-22 06:33

Bellö församling arrangerade i veckan en sopplunch. Inbjuden att tala var aktiestinsen Lars Israelsson, vars råd och placeringsstrategi var allt annat än en soppa.
Med sunt bondförnuft är han troligen den i landet som lyckats skrapa hem störst aktieportfölj, (om man ser till de enkla förhållanden han kom från och att han faktiskt började från noll).

Enkla förhållanden
- Det var inte vanligt förr att studera om man kom från landet. De flesta började arbeta. Det bästa som finns är utbildning men jag fick inte det. Nu är jag för gammal för att läsa. Därför föreläser jag numera i stället för rektorer och professorer, säger han.
Snart 95 år ung lockar aktiestinsen storpublik var han än kommer, en föreläsningskarriär som inleddes då han gick i pension 1980 och blev inbjuden till ett aktieägarmöte.
- Sedan dess har jag åkt omkring i 30 år och lurat folk att köpa aktier.

Imponerar
Han inspirerar och hans iakttagelser lockar till skratt, när han berättar sin ekonomiska framgångssaga.
Han pratar numera om miljoner som det vore ören men att vara mångmiljonär verkar ändå inte ha stigit honom över huvudet. Han talar om det hela som en "hobby".

Aktiestins
Smålänningen Lennart Israelsson föddes 1916 och har mestadels jobbat på SJ. Fast någon stins har han aldrig varit. Namnet aktiestins hittade en journalist på en gång och sedan har det bara funnits med.
Som ung anställd tjänade han 180 kronor i månaden. Han hittade en dag en tidning där han läste om aktier som ett bra inflationsskydd. Nyfikenheten var väckt.
På den tiden var det ytterst ovanligt att en arbetare köpte aktier men det lockade honom. De flesta andra byggde hus i stället men det kunde inte han, då han som SJ-anställd fick vara beredd att flytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om