Mer samarbete eller sammanslagning

Eksjö kommun kan på sikt inte bära sin egen utveckling, menar kommundirektör Claes Markstedt. "Stora städer har dränerat landsbygden", säger han. Det som återstår är att slå samman kommunen med en annan eller samarbeta mer.

Eksjö/Mariannelund2010-02-11 07:16

Tidningen Dagens Samhälle (som drivs av intresse- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting) har genomfört en enkät bland landets kommunchefer. Ämnet är samarbete mellan kommuner, en företeelse som sprider sig alltmer över hela landet.
Bland de tillfrågade finns Eksjös avgående kommundirektör, Claes Markstedt. Han är minst sagt orolig för framtiden och ser samarbete som den enda vägen ut.

Eksjö för litet
- Eksjö kommun och de som gränsar till oss är för små för att på sikt bära sin egen utveckling, säger Claes Markstedt till Dagens Samhälle.
Anledningen är att kommunernas invånarantal minskat de senaste åren samtidigt som det ställs högre krav på systemet av tjänster (till exempel större andel äldre som behöver mer service) och på politiken.
Fast egentligen förordar Claes Markstedt den ännu mer drastiska lösningen att slå samman kommuner.

Dränerat landsbygden
I början av 1970-talet genomfördes den senaste så kallade kommunreformen rum i Sverige. Det var på den tiden den dittills mest omfattande kommunsammanslagningsreformen i västvärlden. Då slogs många mindre kommuner ihop och bland annat Eksjö kommun bildades. Sedan dess har större kommuner vuxit rejält medan många mindre landsbygds- eller småstadskommuner har minskat, fått färre invånare.
- Det måste innebära att de större städerna har dränerat landsbygdskommunerna, menar Claes Markstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om