Metropolbiograf redo visa 3-D filmer

Den gamla och anrika biografen Metropol står nu väl rustad för framtiden. Biografen blir en av hittills ganska få biografer på landsorten som får en digital projektor. I nästa vecka blir det premiär.

Eksjö/Mariannelund2010-03-26 07:23

Bara några meter från Stora Torget i Eksjö, inne i gamla stan, ligger Eksjös anrika biograf. Med över 100 år i bagaget andas här nostalgi så det förslår både i atmosfär, färger och inredning. 170 personer kan här njuta av film samtidigt.

Motgång blev framgång
Sedan 25 år tillbaka drivs Metropol av en ideell förening.
Henrik Björkman, som sitter med i styrelsen, säger att föreningen och bion stundtals fått kämpa för sin överlevnad.
- För några år sedan var det sviktande intäkter.
Många orosmoment har funnits genom åren och åtskilliga har våndats över teknikutvecklingen. Bland annat sågs en stor fara med att kunna ladda ner filmer. Men det visade sig vara obefogat då svenskarna går på bio precis lika mycket som innan.

Bra bioår
- 2009 var ett väldigt bra bioår, summerar han.
Numera har det också blivit ett sommarnöje att gå på bio och så också i Eksjö.
- Det har blivit en ny trend att stora filmer har premiär på sommaren.

Digitalt
För att möta framtidens biofilmer satsar nu biografen på en digital projektor.
För om den gamla interiören är densamma för biopubliken, så är det helt nytt i maskinrummet en våning upp. Jämte den gamla projektorn står en digital pjäs på hundra kilo, sprängfylld med vad som krävs för att ge publiken 3-dimensionell bio.
Tekniken gör även att direktsända evenemang och konserter bli möjliga liksom videokonferenser.
- Det kan jämföras med digitalkamerorna. Ibland slår tekniken väldigt snabbt och ingen vet om och när de gamla filmerna fasas ut, förklarar Henrik Björkman satsningen.
- Vi tycker det är väldigt roligt att vi fått den här tekniken, för det är mest i storstäderna den har installerats, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om