Militärhistoriskt museum tar form

I juni invigs den nya fasta utställningen på Eksjö Museum. Den kommer att heta Smålands militärhistoriska museum. 1999 började de första idéerna och nu i sommar står utställningen, som är ett samarbete med regementet, klar.

Karl XII under rundresa i riket för att inspektera sina soldater. Dockan är en av många sevärdheter i samlingarna som i sommar blir Smålands militära museum i Eksjö.

Karl XII under rundresa i riket för att inspektera sina soldater. Dockan är en av många sevärdheter i samlingarna som i sommar blir Smålands militära museum i Eksjö.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2004-03-05 07:22

- Lars Ljung som var kulturchef i Eksjö och den dåvarande garnisonschefen överste av första graden Wilhelm af Donner kom med den ursprungliga idén, berättar Anders Nilsson som är museets byggledare.
Arbetet inleddes 1999 då projektledare Anne Ljung och Magnus Ragnarsson, före detta föreståndare för Garnisonsmusett, arbetade fram innehållet i utställningen. I basutställningen kommer det att vara en balans mellan miljöbyggnader, scener med dockor och modeller från olika tider. Museumet kommer också att använda sig av multimedia för att gestalta olika saker. Det blir olika ljus- och ljudeffekter, film och olika tekniska lösningar.
Utställningen sträcker sig från småländsk medeltid till nutid med till exempel minröjning.
Utställningen är ett sätt att beskriva den svenska historien ur ett militärt perspektiv. En gång i tiden var Sverige en av Europas främsta krigarnationer med ett krigsmaskineri som väckte både fasa och beundran. I dag är militärens främsta uppgift att bevara freden i krigshärjade zoner världen över.

Långt förarbete
Det är mycket arbete som ligger bakom utställningen. Mellan museumet och huset där utställningen ska vara har de byggt en gång så man kan gå mellan husen. Huset har även bygds om.
- Utställningen har fått fyra och en halv miljoner kronor från EU i ett mål två projekt. Då har man tre och ett halvt år på sig från det att vi får pengarna till att göra allt klart, säger museichef Anders Johnsson.
Arbetsförmedlingen har också hjälpt till med lönestöd till olika som arbetat med utställningen. Även kommunen har hjälpt till med pengar till bland annat löner.
- Försvaret har tagit ett beslut att de ska stödja musieverksamhet på orter där försvaret fortfarande har kvar sin verksamhet.
Istället för att garnisonen har ett eget museum hjälper de till med pengar till Eksjö museums utställning. Militären ger ett anslag på 800 000 kronor per år till drift, hyra och löner.
- Utställningen ska fungera för många grupper dels pedagogiskt för skolklasser, till turister, Eksjöborna och militären.

Medeltid till nutid
Smålands militärhistoriska museum börjar med att skildra medeltiden i Småland.
Här får besökarna träffa jarl Erengisle Sunesson Bååth på Hultaby borg, utanför Vetlanda. Han var en av Sveriges mäktigaste män vid 1300-talets mitt.
- Han gifte sig till titeln. På den här tiden var kvinnorna väldigt jämställda, säger Anders Nilsson.
Bilderna de kommer att visa i ingången till jarlens borg visar att människorna även var väldigt sexuellt frigjorda. De kommer bland annat visa en bild där en kvinna plockar penisar på ett träd.
När besökarna sedan fortsätter får de se hur kampen mot fogdarna gick till under 1400- och 1500-talen. Med bland annat Engelbräcktsupproret 1432 ett uppror där stora delar av Småland var med.
Det värsta inbördeskriget och upproret i svensk historia startades av bonden Nils Dacke 1542 får en given plats i utställningen.
- Efter Dacke upproret startad Gustav Vasa Europas första fasta armé, säger Anders Nilsson
För att gestalta de här händelserna finns både modeller, målningar och texter. Det konstnärliga målningarna har Eksjö konstnären John Biddler stått för och Lars Erlandsson är också anlitad målare.
Han har bland annat målat muren som leder in i medeltiden.

Krig och åter krig
Sverige har under sin historia varit med om många och långa krig. I militärhistoriska museet guidas besökarna genom några av dem.
Först kommer det Nordiska sjuårskriget och slaget vid Rosjön 1568.
Eksjö fick spela en stor roll i det kriget.
- När den danske fältöversten Daniel Rantzaus skulle ta sig genom Småland och Eksjö till Stockholm fastnade han i Eksjö den stränga vintern 1568, säger Anders Nilsson.
Medan småländska ryttare motade dem vid Rosjön en mil norr om Eksjö tömdes staden på människor och sedan tände de eld på Eksjö för att danskarna inte skulle få någon mat och husrum.
Under det 30-åriga kriget som kung Gustaf II Adolf gav sig ut på skildrar museet mannarnas umbäranden.
- De flesta som dog under kriget dog av sjukdomar. Så den delen av utställningen blir självklart lite otäck.
Första och andra världskriget får även de sin plats i utställningen.
En monter visar bland annat beredskapstiden i Sverige under andra världskriget.
- En ensam mamma med sin 12-årige son som gör läxorna där pappan är inte med, han ligger i fält någonstans i Sverige. I fokus är också en radio som kommer att sända under utställningen och en våg.
Paketen som skickades till de inkallade fick väga max tre kilo. Gardinerna är nerdragna för mörkläggning.
Dockorna som är med i utställningen har Benjamin Paalman gjort och kläderna som dockorna har på sig har Birgitte Gylling sytt.
- En docka tar cirka en månad att göra. Varje hårstrå ska sättas på plats för hand, berättar Benjamin Paalman.
Dockorna har till och med skäggstubb och ögonen har små blodådror som är gjorda av tunna tunna röda ulltrådar.

Multimedia och nutid
I utställningen använder de sig av multimedia på olika sätt.
- Vi visar bland annat en film på cirka 10 minuter. Den handlar om Jon Stålhammar som levde under det Stora nordiska kriget. Alla breven som han har skickat hem till sin hustru Sofia Drake finns bevarade.
De är dem som filmen bygger på, berättar Anders Nilsson.
I utställningen finns också bildspel på plats, ljudeffekter av krig och mycket mera.
- Försvarets verksamhet i dag med Swedec kommer också att visas upp.
Ingenjörstrupperna i Eksjö får en egen utställning i utställningen. Det handlar om brobyggnad och ingenjörstrupper under sent 1800- tal och 1900-talet till våra dagar. Det kommer arbetas fram tillsammans av Ing 2, Ing 2:s kamratförening och Swedec.
Smålands försvar på 2000-talet skildras där till exempel minröjning visas upp med hjälp av en docka.
Den 13 juni invigs Smålands militärhistoriska museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om