Minister i stormfälld skog

Telekommunikation eller snarare den totala bristen på denna efter stormen Per, stod i fokus när infrastrukturminister Åsa Torstensson kom till Ingatorp och Bruzaholm på onsdagen.
På vissa håll har det inte ens gått att larma 112. Orsaken är att inte bara det fasta nätet utan också mobilnätet på vissa håll varit helt utslaget under många dagar.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson fick veta mer om el-och teleproblem på Höglandet.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson fick veta mer om el-och teleproblem på Höglandet.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-01-25 07:42

Det var ett kyligt Småland och Bruzaholm som infrastrukturminister Åsa Tortensson kom på besök till på onsdagsförmiddagen. LRF hade bjudit in ministern för att påtala situationen efter stormen Per.
Drösvis med skog låg nere längs med de vägar som passerades även om snön gjorde sitt bästa för att dölja förödelsen för regeringen.
Vid en vandring genom ett rejält vindfälle i Östra Ekås blev dock situationen påtaglig.
Mycket går onekligen i repris sedan stormen Gudrun. Skillnaden är att många verksamheter var mer förberedda den här gången och inte stod helt handfallna.
E.on har bland annat lärt sig att kommunikationen ut till kunden är oerhört viktig och att ge en prognos när strömmen väntas komma tillbaka.
- Vi har upplevt att om kunderna bara får veta när strömmen kommer tillbaka, så kan man sinka med strömmen en dag till.
E.on har sedan Gudrun ett samarbete med LRF och dess stödgrupper, vilket har fungerat mycket bra. Totalt har cirka 1 500 LRF:are varit engagerade i uppröjningsarbetet.
Under onsdagen, nio dagar efter stormen och med närmare tio grader kallt. saknade fortfarande 400 av E.ons kunder ström varav elva fanns i Eksjö kommun.
- Vi har 360 mil ledning i Jönköpings län och vi upplever att östra länsdelen blivit värst drabbad. Vi har 15 mil skadad högspänningsledning och vi hade gärna sett mer än två år mellan katastroferna. Det är ett tungt bakslag för oss men det kunde varit en annan situation. Vi var trots allt mer vässade nu än vid Gudrun, säger Henrik Staffansson och Tommy Jonsson på E.on.
Bland annat satte man in folk i beredskap innan det började blåsa. I år var det 900 man vilket var dubbelt mot vid Gudrun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om