Minskade öppettider på biblioteket

Öppettiderna på Mariannelunds bibliotek föreslås bli mindre framöver. Anledningen är att det anses vara en för stor arbetsbelastning för en person.

Minskade öppettider är att vänta framöver på Mariannelunds bibliotek. Orsaken är att minska arbetsbelastningen. Foto: Ivonne Svahn

Minskade öppettider är att vänta framöver på Mariannelunds bibliotek. Orsaken är att minska arbetsbelastningen. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-01-30 18:00

Biblioteksverksamheten i Mariannelund kan komma att minska sina öppettider.

- Inga beslut är tagna, säger bibliotekschef Sanna Godenäs.

Mariannelunds bibliotek delar lokaler med Emilkraften i Centrumhuset i Mariannelund. Efter att Filmbyn öppnat har personalen på Emilkraften två fysiska platser att bemanna Filmbyn och Emilkraften. Därför har man numera en mer begränsad bemanning på biblioteket än vad man hade innan.

Eftersom biblioteket och Emilkraften har samma informationsdisk försöker man hjälpas åt med olika ärenden. Vissa ärenden tar bibliotekspersonalen hand om medan andra får hänvisas till Emilkraften och vice versa. Emilkraften har idag bemanning på biblioteket fyra timmar varje eftermiddag måndag till torsdag och fyra timmar på fredagen.

Personalbyte, då nuvarande bibliotekarie flyttar till en tjänst i Oskarshamn, har gjort att tiderna setts över. Att Emilkraften flyttat delar av sin verksamhet har till del också haft sin betydelse men främst handlar det om att försöka minska arbetsbelastningen för anställd bibliotekspersonal.

- Att ha öppet tio till 19 eller elva till 19. Det är väldigt generösa tider och tre kvällar på en person (90 procents tjänst) är i det mastigaste laget, säger Eksjös bibliotekschef Sanna Godenäs.

Hon berömmer det arbete Eva Andersson, som avser att gå i pension, lagt ner under väldigt många år.

- Det är väldigt svårt att hitta en sådan eldsjäl som Eva, säger Sanna Godenäs.

Biblioteket drog för några år sedan in lördagsöppet.

Biblioteket har i dag öppet alla vardagar. På måndagar, tisdagar och torsdagar har man även öppet på kvällstid.

Minskade öppettider kvällstid men också att man öppnar något senare på måndagar kan komma att bli aktuellt.

Frågan tas upp i tillväxt- och utvecklingsnämnden i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om