Mirjam har alltid vetat hon ska bo i Afrika

Mariannelundstjejen Mirjam Möller gifter sig och flyttar till Kamerun. - Jag har vetat att jag ska gifta mig med en afrikan ända sedan jag var liten.

Tillsammans med pappa Kenneth, mamma Helena och syster Rebecca.

Tillsammans med pappa Kenneth, mamma Helena och syster Rebecca.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2013-09-06 06:26


Senaste vistelsen i Afrika avslutades i december då hon kom hem från Kamerun. Utsänd av Folk och Språk, den svenska grenen av den världsvida bibelöversättningsorganisationen Wycliffe, deltog hon i ett SIDA-projekt.
Mirjam är språkvetare och har studerat afrikanska språk till magisternivå. I Afrika finns många språk som ej har skriftliga språk. Att hjälpa folket att få ett skriftspråk är en väg så att språket inte dör ut.
I Kamerun hjälpte hon till att utveckla mmen-folkets skriftspråk, så att de får ett skriftspråk.
- Vi skrev ner deras traditionella berättelser och jobbade mycket med sånger.
- Det gäller att göra det bra från början. Det är deras språk och deras beslut. De har inte bara konsonanter och vokaler utan även toner, beskriver hon.
Hon hjälpte även till att lyfta fram andra frågor med fokus på hälsa och kvinnor.
Hon beskriver det lite som ett pionjärarbete. Det berör ett folk som lever väldigt enkelt och isolerat från övrig civilisation. Samtidigt har en del mobiltelefoner.
- Utvecklingen går snabbare då de hoppar över många steg.
Det första afrikanska landet hon besökte var Eritrea. Furulundsskolan hade ett utbyte med en vänskola och hon fick följa med på en av resorna.
- Det var en upplevelse att få komma till en kultur som var så annorlunda, minns hon.
Sedan dess har det blivit både Etiopien, Tanzania och senast Kamerun.
- Afrika fascinerar hela tiden. Här sätter jag mig på bussen. Det är så förutsägbart för här fungerar allt. Bara att beställa en taxi i Afrika är ett äventyr. Även om taxin är full så finns det alltid en plats. Det går att sitta två i framsätet och barnen sitter i knäet.

Trodde inte var svensk
Hon har fem syskon och är uppväxt i en familj som har haft många gäster och som haft kontakt med asylsökande. Hennes intresse för språk och kulturer har gjort henne rättfram och nyfiken.
Hon lärde känna asylsökande och invandrare som kom till Mariannelund.
- Någon som inte visste vem jag var, undrade vilket land jag kom ifrån och frågade hur jag kunnat lära mig så bra svenska. De trodde inte att jag var härifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om