Missade hyra på 1,3 miljoner

Eksjö barn- och utbildningssektorn brottas med ett stort underskott på många miljoner från 2017 med en stram budget som följd. Nu har det visat sig att kommunen missat att räkna med en hyresutgift på 1,3 miljoner årligen till och med 2019.

Eksjö kommun missade att räkna in hyran av en paviljong för skolan för 1,3 miljoner i budgeten. Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT

Eksjö kommun missade att räkna in hyran av en paviljong för skolan för 1,3 miljoner i budgeten. Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-01-20 11:00

Barn- och ungdomssektorns verksamhet är liksom den sociala sektorns verksamhet styrd av många lagar och är inte alltid så lätt att påverka.

Men underskottet som blev 2017 oroar stort och som om det inte räckte har kommunens barn- och utbildningsnämnd nu fått summera missar i den kommunala hanteringen som inte precis underlättar det ekonomiska arbetet.

Till de större kan den paviljong som hyrts in under renoveringstiden av Prästängsskolan räknas.

Hyran glömdes

Kring denna har en liten detalj glömts som påverkar stort.

Paviljongen kostar betydande 1,3 miljoner om året fram till hösten 2019 men av det finns inget inräknat i budgeten. Uppgifter som nämnden nu inte är speciellt road över.

- Paviljongen är inte budgeterad och jag är mycket förvånad att det inte har skett. Men det är en kostnad under hela renoveringstiden och nu ska den ingå i täckningen för 2018, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo-Kenneth Knutsson.

Sektorns helårsprognos för driften 2017 visar en avvikelse på 17,6 miljoner kronor.

Barn- och utbildningsnämnden ser mycket allvarligt på det stora underskottet när man nu går in i 2018.

- Vi har ett resultatunderskott som vi inte tycker är rimligt, säger Bo-Kenneth Knutsson och ser ett grannlaga arbete framåt.

- Redan i april signalerades det om två miljoner och sedan blev det 17 miljoner trots en åtgärdsplan. Vi ska se över faktorer som inte var kända i budgetberedningen. Nu vet vi många bitar som inte vi hade kunskap om då, påpekar han.

Nämnden anser att det är högst angeläget att revidera planen och att tydliggöra fakta inför nästa budgetberedning så att alla kända kostnadsökningar finns med i förutsättningarna för beslut.

Många fler elever

Inför 2017 fanns en prognos över antalet elever som ändrades kraftigt under året, bland annat genom asylsökande och nysvenskar.

Cirka 100 fler barn än beräknat har involverats i skolsystemet vilket också påverkat ekonomin. Stora poster som inte budgeterats för i den utsträckning som blev var kost och transporter.

Möjligheten till framförhållning för kommunen har också ibland varit extremt kort.

- I augusti hade vi 64 barn som vi inte kände till 14 dagar innan. Sådant är väldigt svårt att parera, beskriver Bo-Kennerth Knutsson.

Sektorn har även utökat barnomsorgen som i sin tur påverkat ekonomin.

I Mariannelund startades ett familjedaghem och även i Höreda har barnomsorgen utökats

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om