MISSTÄNKT MILJONSVINDEL: Stor skattehärva håller på att nystas upp

En stor skattebrottshärva har nystats upp och nu åtalas tre män med anknytning till Aneby och även till Linköping för grova skattebrott. Männen misstänks ha tvättat pengar åt företag i Stockholm.

En skattehärva där betydande belopp flyttats fram och tillbaka för att undanhålla skatt och där varje led haft provision har avslöjats. Bland aktörerna finns trte män kopplade till företag i Aneby- och Linköping. Foto: Patrik Ekström

En skattehärva där betydande belopp flyttats fram och tillbaka för att undanhålla skatt och där varje led haft provision har avslöjats. Bland aktörerna finns trte män kopplade till företag i Aneby- och Linköping. Foto: Patrik Ekström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-12-01 14:00

De ekonomiska turerna är som ett rejält tilltrasslat garnnystan som sakta nystats upp. 

Totalt är åtta företag misstänkta för att ha undanhållit stora summor för beskattning genom falska fakturor och genom en rad överföringar hit och dit där de inblandade fått olika procents provision att ”tvätta” pengarna vidare.

Osanna fakturor

Bolagen har fakturerat andra företag för jobb som aldrig någonsin har utförts.

Bland annat ett bemanningsföretag i Stockholm misstänks för försvårande av skattekontroll då man uppsåtligen eller av grov oaktsamhet åsidosatt bokföringsplikten genom att man bokfört osanna fakturor flera miljoner från 2014 fram tills i somras. Ägaren till bemanningsföretaget misstänks för grovt skattebrott då denne lämnat osanna uppgifter där arbetsgivaravgifterna varit nästan en miljon kronor för låga och mervärdesskatten 600 000 kronor för höga. Enligt stämningsansökan har agerandet har varit ett led i en brottslighet som bedrivits systematiskt.

Skickats fram och tillbaka

En av företagarna har mottagit inbetalningar på över åtta miljoner kronor från två av de andra företagen på bankkonton han disponerat såsom påstådd betalning för de osanna fakturorna. Därefter har överföringar gjorts och man har tagit ut inbetalade pengar i kontanter.

Efter sin egen provision har pengarna skickats vidare för att senare återbetalas. På så vis har stora summor moms och arbetsgivaravgifter undanhållits staten.

Pengarna misstänks ha använts till att betala ut svarta löner, främst till byggarbetare i Stockholm.

Finanspolisen började fatta misstankar mot männen (födda i slutet på 60-talet och 40-talet) i våras.

Vid ett tillslag nu i höst hittade polisen ett kuvert som postats vidare med 100 000 kronor. Två av männen från Aneby är tidigare dömda för liknande brott enligt uppgifter i Radio Jönköping.

Inte mindre än sex dagar har avsatta till huvudförhandlingar i målet i Eksjö Tingsrätt. Männen nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om