Mjölken sinar

Produktionen av mjölk har minskat stadigt under året och det föds allt färre kalvar av mjölkraser. Det visar en rapport från Jordbruksverket som nyligen presenterades. Den dåliga lönsamheten med mjölkproduktion på senare år har fått många mjölkbönder att tänka om. Lennart Nilsson i Ingatorp är en av dem. Efter 27 år som mjölkbonde lägger han av. I dag säljer han korna.

Mobiltelefonen ringer hos Lennart Nilsson. Nu är korna snart på väg att hämtas. Efter närmare 30 år som mjölkbonde har han tröttnat och lägger av. Den sena höjningen av mjölkpriset hade sin betydelse.

Mobiltelefonen ringer hos Lennart Nilsson. Nu är korna snart på väg att hämtas. Efter närmare 30 år som mjölkbonde har han tröttnat och lägger av. Den sena höjningen av mjölkpriset hade sin betydelse.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-09-14 06:11

Priset till producenterna har släpat efter rejält de senaste åren. Fram till 7 augusti var ersättningen 2,58 per kilo mjölk. Mjölkbönderna har länge sett det så kallade a contopriset sjunka medan kostnader för foder, drivmedel och annat stigit kraftigt.
Samtidigt har efterfrågan på mjölk i världen ökat. Inte minst då många kineser har börjat att dricka mjölk.

Dålig ekonomi
Arlas tidigare låga ersättning har gjort att många mjölkbönder, som haft möjlighet, valt att sälja till andra mejerier som betalat bättre. Något som gjort att Arla mist många miljoner kilo mjölk.
Men de som inte kunnat sälja till en annan leverantör har fått se sanningen i vitögat och för många har det blivit en tuff kamp mot ekonomin.
Står man då inför stora och kostsamma investeringar för att fortsätta, jämte att intresset inte är tillräckligt stort, för att öka besättningen eller man inte har någon som tar över, har det för en del blivit nedläggning.
Under 2007 har mjölkproduktionen minskat i landet, då många bönder tröttnat på den dåliga lönsamheten.
Stora protester har fått mjölkjätten Arla att under de senaste veckorna höja priserna till leverantörerna.
Inom en snar framtid höjs priset med ytterligare 37,8 öre till 3,26 plus säsongstillägg. Det är mer än någon gång under 2000-talet.
- Det är synd Arla inte vaknade tidigare. Prishöjningen kom alldeles för sent. Det skulle ha varit för ett år sedan. Först kan de inte höja ett öre. Sen höjer de rejält, suckar Lennart "Himmestorparen" Nilsson i Ingatorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om