MJUKGÖRANDE KURS: Lär dig göra din egen hudkräm

På onsdag bjuds in till att göra sin egen hudkräm och deo i Mariannelund. Under Miljövänliga veckan sätts fokus på vad det egentligen är vi smörjer in oss med och vad som finns i smink.

Birgit Andersson, Kerstin Müller och Britt-Marie Johansson hoppas många skaffar sig mer kunskap om olika produkter. Foto: Ivonne Svahn

Birgit Andersson, Kerstin Müller och Britt-Marie Johansson hoppas många skaffar sig mer kunskap om olika produkter. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-30 17:00

Inför årets Miljövänliga vecka har medlemmar i Naturskyddsföreningen i Eksjö monterat upp en liten miniutställning på Mariannelunds bibliotek.

Vad är det egentligen det som står så finstilt om ens så man förstår på krämen eller schampot? Vad är det egentligen vi smörjer in oss med?

- Lagstiftningen skyddar oss inte oss eller miljön mot farliga ämnen. I många produkter finns plast som utfyllnad, flour, hormonstörande eller allergiframkallande ämnen, säger Britt-Marie Johansson.

Att det på vissa produkter finns löv eller gröna märken betyder inte att det är en bra produkt. Ordet ekologiskt betyder inte att hela produkten är det, som det är för mat.

Blir fler

Britt-Marie Johansson, Kerstin Müller och Birgit Andersson har inför utställningen ”Fräsch på riktigt” tittat vad som finns i butikerna.De rekommenderar att titta efter miljömärkningar.

- Det finns inte så många miljömärkta produkter. De flesta är inte märkta men vi tror det kommer fler.

I Mariannelund besökte de den närliggande matvarubutiken.

- Butiken hade sex varor som är miljömärkta och det tycker vi är roligt. Vi hoppas det kommer fler, berömmer de.

Hudkräm

På onsdag kväll inbjuds alla intresserade av Naturfrämjandet till att göra sin egen miljövänliga hudkräm. Träffen äger rum på biblioteket i Mariannelund.

På torsdag hålls en föreläsning om hormonstörande ämnen i aulan på Höglandssjukhuset. Kristina Volkova-Hellström filosofie doktor i biologi och sakkunnig inom miljögifter föreläser om sin doktorsavhandling i hormonstörande ämnen. Hon berättar om bristerna i lagstiftningen kring ämnen och om naturskyddsföreningens syn på hur dessa ämnen bör regleras. Ämnena misstänks ligga bakom ökningen av vissa sjukdomar och skador på djurpopulationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om