Mobiliserar för krafttag mot sexofredande

Eksjö stadsfest blir mer observanta på sexuella ofredanden och övergrepp. Man mobiliserar och gör insatser för att festen ska fortsätta vara en trygg miljö för tjejer i alla åldrar.

Eksjö stadsfest höjer uppmärksamheten för att försöka förhindra och stoppa sexuella ofredanden och övergrepp. Hittills har stadsfesten varit förskonad från sådana händelser om man tittar på anmälningar till polisen.Foto: Ivonne Svahn

Eksjö stadsfest höjer uppmärksamheten för att försöka förhindra och stoppa sexuella ofredanden och övergrepp. Hittills har stadsfesten varit förskonad från sådana händelser om man tittar på anmälningar till polisen.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-24 14:30

Det senaste året har sexuella ofredanden och våldtäkter på festivaler och festarrangemang lyfts till ytan. 

Med facit i hand har statistiken varit dyster med fortsatta trakasserier och våldtäkter även detta år. Det positiva är att allt fler tjejer väljer att inte tiga utan anmäler vad de utsatts för.

Eksjö stadsfest har hittills varit förskonat från våldtäkter och sexuella ofredanden och det är inget problem polisen uppmärksammat.

- Vi har inte haft några sådana anmälningar men jag är rädd att vi haft ett mörkertal. Jag tror tyvärr även Eksjö kommer att få anmälningar, säger Fiesta Eksjös ordförande Fredrik Nilsson.

Utbildat

Eksjö stadsfest har tagit problemet på allvar och har valt att agera. Man vill försöka göra vad man kan för att tjejer och kvinnor ska kunna känna sig trygga.

De senaste åren har stadsfestens funktionärer utbildats inom bland annat säkerhet, våld och första hjälpen. Nu har man även gjort en utbildningsinsats kring sexuella ofredanden, med hjälp av en säkerhetskonsult.

- Vi kan inte göra så mycket om vi inte ser något, säger Fredrik Nilsson.

Men det är just det att vara mer observant som kan hjälpa och här ber man publiken om hjälp om någon ser något.

Eksjö stadsfest jobbar tillsammans med polis och en säkerhetskonsult. Förutom vandrande föräldrar, fältassistenter, polis och vaktbolag har man i år satt in tolv publikvärdar, som ska hålla extra koll. Det kan handla om att se ensamma tjejer och grupperingar.

Man har också tänkt till vad gäller ljussättningen, att mörka gränder belyses liksom området kring bajamajorna.

- Det är ett mansproblem och det är ett problem med unga fulla killar. Problem som finns i samhället återspeglas även på festivaler, säger han.

Fredrik Nilsson tror och hoppas att Eksjö stadsfest inte är lika påtagligt utsatt som en renodlad ungdomsfestival.

Orsaken är helt enkelt ålderfördelningen med allt från små barn och ungdomar till äldre vuxna i publikhavet. En styrka i publikblandning som Eksjö stadsfest gärna vill behålla av många anledningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om