Mördaren sköt fel man i fel hus

Mördaren i Nässjö sköt fel man. Egentligen skulle grannen ha skjutits. Mordet och mordförsöket tog mycket kort tid innan mördaren flydde med bil och sedan flyg till Turkiet.

Mordvillan och Mariannelundsföretagarens villa ligger grannar.

Mordvillan och Mariannelundsföretagarens villa ligger grannar.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-03-15 05:07


Mordet inträffade söndagen den tredje februari klockan 16:25 i en villa i stadsdelen Handskeryd i Nässjö. Vid den tidpunkten knackade mördaren på dörren hos den cirka 60 år gamle Nässjöbon.

Pistol
Enligt polisens händelsebeskrivning var dörren till villan låst men mannen öppnade och mördaren släpptes av någon anledning in i huset och dörren stängdes bakom mördare och brottsoffer.
- Omedelbart har han pistolen framme i handen, berättar Johan Frisk, Höglandspolisens utredare och tidigare förundersökningsledare.

Handgemäng
Då uppstod också ett handgemäng mellan brottsoffret och mördaren.
Mördaren försökte avlossa ett skott men träffade då i en skohylla i hallen. Därefter klickade mördarens pistol och han tvingades göra en mantelrörelse för att få ytterligare en patron i loppet.
Nässjömannen flydde sedan in i sin bostad men föll av någon anledning. Då avlossade mördaren ett skott som träffade Nässjöbon i övre delen av halsen.

Döden omedelbart
Kulan gick genom kroppen och stannade i en balkongdörr.
- Döden omedelbart, berättar Johan Frisk.
Samtidigt satt kvinnan i hemmet i köket och hörde vad som hände. Hon flydde in längre i bostaden till ett inre rum med mördaren efter sig.
- Skytten rusar efter och skjuter henne i nacken, berättar Johan Frisk.
Omedelbart efter skotten lämnar mördaren villan.
- Det tog en minut, vi har klockat det, berättar Johan Frisk om utredningen.
Inget stals.
- Skyttens uppsåt är att skjuta ihjäl, säger Johan Frisk.
Därefter gick mördaren ut på gatan och ned på en sidogata där chauffören väntade i bilen.
Mördaren hoppade in och man körde iväg. Först gick resan till Bredaryd i Värnamo kommun och därefter till Hyltebruk där den misstänkte mördare varit bosatt.

Till Turkiet
Sedan körde man vidare till Kastrups flygplats där den misstänkte mördaren klev på ett plan till Turkiet. Enligt åklagaren skulle han där träffa ledaren för kriminella organisationen Original Gangsters (OG).
Polisen satte igång utredningen redan på kvällen på söndagen men körde tidigt fast eftersom mordet inte var som andra mord där det oftast är så att gärningsman och brottsoffer känner varandra.
- Under första halvåret famlade vi. Vi hade otroligt många tänkbara scenarior, berättar Johan Frisk.

Mariannelund
Motivet visade sig vara hämnd för att Mariannelundsföretagaren inte betalat för sig i tillräcklig utsträckning för en skuldindrivning.
Mördaren begick dock det ödesdigra misstaget att välja fel hus i Nässjö. Mariannelundföretagaren bodde dessutom inte ens kvar i huset som ligger granne med den mördades.
- Det hade man tydligen inte kollat upp, konstaterar Johan Frisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om