Morddömd anmäler Eksjö kommun

Den man från Afghanistan som mördade sin hustru på ett asylboende i Mariannelund för ett och ett halvt år sedan vill ha kontakt med sin dotter som omhändertogs. Via sitt ombud har han lämnat in en JO-anmälan gentemot Eksjö kommun.

Mannen som mördade sin hustru på ett asylboende i Mariannelund vill umgås med sin dotter. Foto: Micael Rundberg

Mannen som mördade sin hustru på ett asylboende i Mariannelund vill umgås med sin dotter. Foto: Micael Rundberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-02-21 12:00

Midsommarhelgen 2016 larmades polis till dåvarande Solhöjdens asylboende i Mariannelund. En kvinna hittades död. Det visade sig att hon mördats ett halvt dygn tidigare.

Under rättegången rullades historien ut om svartsjuka som resulterade i ett mord.

Makarna hade blivit ett par genom, ur ett svenskt perspektiv, arrangerat äktenskap. De var kusiner. När de kom till Sverige hade de även en liten dotter.

Mordet inträffade bara några månader efter de kommit till Mariannelund. Maken kände svartsjuka och var rädd att kvinnan skulle lämna honom då hon hade en manlig vän.

Maken erkände aldrig mord.

Han hävdade i rätten att han handlat i affekt då han utsattes för ett allvarligt hot, att kvinnan skulle lämna honom.

Så henne i ögonen

Maken beskrev hur han hela tiden såg hustrun i ögonen medan han ströp henne och att han höll kvar så länge att han inte längre kände sina händer. Skador på kvinnan och rivsår på mannen visade att det varit ett långt förlopp, att kvinnan kämpat för sitt liv och att han kunnat ångra sig.

Några timmar efter han strypt henne gick han tillbaka till lägenheten. Han tyckte hon rört sig sedan han lämnat henne. Han försökte dra en plastpåse över huvudet men när det inte lyckades la han den över näsa och mun. Han knöt en scarf runt huvudet och en annan drog han åt mycket hårt runt halsen.

Eksjö Tingsrätt fastslog att mannen genom sitt agerande hade en mycket bestämd vilja att ta livet av sin hustru.

Omhändertogs

Den tre-åriga dottern ska vid brottet ha befunnit sig i sängen bredvid. Mannen hävdade att hon inte sett något men utredningen gjorde gällande att så kan ha varit fallet.

Efter händelsen placerades dottern direkt i jourhem och trots att ingen i hennes omgivning, utom pappan som utfört brottet, visste om vad som hänt tog hon struptag på sig själv, kippade efter luft och himlade med ögonen. Hon ska i drömmarna ha skrikit "Vakna nu mamma", "Din jävul gå och dö" och Sluta pappa, sluta pappa". När hon ritade en teckning ritade hon ilsket över pappan, med mera.

Eksjö Tingsrätt dömde mannen till livstids fängelse och utvisning efter straff. Mannen menade att han skulle konvertera till kristendom och var då rädd för sitt liv. Likaså var han rädd för blodshämnd.

Genom sin advokat överklagades domen till hovrätten. Straffet sänktes till 17 års fängelse. Utvisningsbeslutet stod däremot lika fast som innan.

Anmäler kommun

Mannen ansåg att en utvisning skulle förstöra umgänget med hans dotter.

Dottern som omedelbart omhändertogs den 26 juni 2016 då mordet upptäcktes placerades först i ett jourhem och därefter i ett familjehem enligt lagen om LVU. Ärendet har varit i Förvaltningsrätten och kammarrätten. En hotbild har också funnits gentemot anhöriga.

Mannen som i år fyller 26 år har önskat kontakt med sin nu fyraåriga dotter men har inte fått något gehör. Han har sökt kontakt med Eksjö kommun för att få hjälp men utan att lyckas.

Nu har han därför valt att gå vidare. Via sitt ombud har han gjort en JO-anmälan mot Socialförvaltningen i Eksjö kommun.

‑ Han har förståelse för att ett umgänge med dottern kan dröja, skriver advokaten, som företräder mannen, i anmälan.

‑ Men däremot är det anmärkningsvärt att sociala myndigheter under tiden från den 26 juni 2016 fram till idag, således mer än ett år och fem månader senare, har vägrat kontakt med honom.

Advokaten beskriver hur den morddömde skrivit till socialtjänsten i Eksjö för att få igång en kommunikation men att han inte får något svar.

‑ Frågan om kontakt påtalades vid Förvaltningsrättens förhandling och vid överklagandet i kammarrättan. Han har uppfattat att det finns en skyldighet för myndigheterna att ha en vettig kontakt med vårdnadshavare till ett omhändertaget barn, skriver advokaten.

Han anser även att det finns ett JO-avgörande i frågan (JO1998/99). Av den anledningen anmäler han nu Eksjö kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om