MORDET I MARIANNELUND: Mordmisstänkte maken motsatte sig tvångsvård av dottern

Det kan finnas ett hot mot den mördade kvinnans treåriga dotter. Kvinnans syskon har hotats och bor nu i skyddat boende. Förvaltningsrätten har därför beslutat om tvångsomhändertagande av dottern enligt LVU.

Den mördade hustrun har nära släktingar i Sverige som kunde varit aktuella att ta hand om den treåriga dottern. Men det finns en hotbild mot familjen.Mammans två systrar och en bror bor i skyddat boende efter hot från kvinnornas exmakar. Foto: Micael Rundberg

Den mördade hustrun har nära släktingar i Sverige som kunde varit aktuella att ta hand om den treåriga dottern. Men det finns en hotbild mot familjen.Mammans två systrar och en bror bor i skyddat boende efter hot från kvinnornas exmakar. Foto: Micael Rundberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-08 14:15

Det var under midsommarhelgen som ett stort polispådrag blev aktuellt i Mariannelund efter en kvinna hittats död i sitt rum på Solhöjdens asylboende i Mariannelund.

Kvinnans man greps omgående misstänkt för att ha mördat sin fru. I familjen fanns en treårig flicka som Eksjö kommuns sociala myndighet omhändertog och placerade i ett jourhem.

Enligt utredningen finns det indikationer på att flickan kan ha bevittnat när pappan dödade hennes mamma.

Familjen är ursprungligen från Afghanistan men har levt i Iran utan uppehållstillstånd innan de kom till Sverige i november 2015. I Mariannelund hade de bott en kortare tid då det tragiska inträffade.

Nära anhöriga

En av de första sakerna de sociala myndigheterna brukar titta på i sådana här eller liknande fall är om barnet har några anhöriga och då i Sverige.

Det visade sig att flickan hade flera släktingar i landet med bland annat två systrar och en bror till mamman.

Men situationen blev komplicerad. De bor nämligen på ett skyddat boende efter hot från mostrarnas före detta makar.

Vad de hoten handlar om och om de kommit till före eller efter händelsen i Mariannelund är inte känt.

Eksjö kommun anser att det inte går att utesluta att hoten mot mammans familj även kan innebära att finns en hotbild mot den lilla flickan.

Motsätter sig tvångsvård

Eksjö kommun har hos Förvaltningsrätten ansökt om att flickan ska omhändertas genom lagen om LVU, Lagen om vård om unga, en tvingande paragraf i lagen.

Pappan befinner sig för närvarande på Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Han samtycker till vård av dottern men motsätter sig vård genom tvång.

Socialförvaltningen tycker dock inte att pappans samtycke kan anses tillförlitligt i längden. Dels på grund av hotbilden mot familjen men främst för att han själv är häktad som mordmisstänkt, en handling som dottern dessutom kan ha bevittnat.

24-åringen har gjort vissa medgivanden kring dödsfallet men har inte erkänt mord av sin hustru.

Han är beredd på att han inte under lång tid kan ta hand om sin dotter och är därför angelägen att samarbeta med myndigheterna.

Han är medveten om hotbilden gentemot sin frus familj och säger sig ta den på stort allvar.

Vill inte hon ska påverkas

Pappan vill inte att dottern ska få träffa sina mostrar, i varje fall inte obevakat.

Orsaken är att han är rädd att de ska skada hans framtida relation med dottern, att de ska skrämma flickan så att hon vänder honom ryggen.

Flickans offentliga biträde tycker också att vården av flickan bör ske på frivillig väg och anser att inget tyder på att pappan skulle röja flickans vistelseort.

Förvaltningsrätten påpekar att flickan saknar en vårdnadshavare som har möjlighet att ta hand om henne.

Därför behöver hon vård i familjehem och man konstaterar att det behovet kommer att bestå under lång tid.

Rätten anser att pappans samtycke inte är tillräckligt på grund av hans psykiska tillstånd. Man är också osäker på var hans lojalitet ligger i de släktmotsättningar som finns. Därför anser man det nödvändigt med vård enligt LVU.

LÄS ÄVEN: ”Han grät och skrek att han dödat sin fru”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om