Mordrättegången inledd mot 16-åring

Igår inleddes rättegången mot den 16-årige kille som står åtalad för mordet på en 81-årig man från Rörvik. På grund av den misstänktes ålder hölls rättegången bakom lyckta dörrar.

Eksjö/Mariannelund2008-02-07 07:30

Den 16-åringen killen ska enligt Polisens förundersökning vara skötsam i skolan. Han ska även ha en familj som älskar honom och ställer upp för honom. Men han ljuger och saknar respekt för vuxna.
Familjen beskriver sonen som orolig, stressad, hård och empatilös.
Mamman har sagt att hon tycker att det är otäckt att han ibland kan skratta åt skrämmande saker som hänt runt omkring.
Han tar mycket utrymme i ett rum med andra människor och har tagit saker både för syskonen och kompisarna, vilket gjort att han förlorat flera av sina gamla vänner.
Enligt förundersökningen är 16-åringen en person som gärna fantiserar om mördare och rånare som han har sett på tv, men som han hävdar finns i verkligheten.
16-åringen har hela tiden varit på jakt efter pengar. Pengar som familjen inte haft en aning om vad han ska använda till.
De har själva sagt att de inte tror att han har missbruksproblem.
I juli förra året fick han diagnosen ADHD och fick medicin, som han inte tagit.
Killen har tidigare fått ungdomstjänst flera gånger under det senaste året och har haft kontakt med socialtjänsten i Sävsjö.

Skulle stjäla bil
16-åringen ska ha börjat umgåtts med kompisar, som familjen anser inte är bra för honom.
Det tycks ha varit viktigt för 16-åringen att platsa i ett äldre kompisgäng och känner därför att han hade krav på sig att våga och kunna fixa saker åt dem.
Den 26 december ville kompisarna att han skulle fixa skjuts till Vetlanda från Rörvik. För att vara kompisarna till lags försökte 16-åringen därför att stjäla sin 81-årige grannes bil.
Men grannen upptäckte honom. Då slog 16-åringen till honom med en sten i huvudet. Han slog flera gånger, tills 81-åringen blev blodig och medvetslös. Då sänkte killen ner kroppen i en sjö, vilket gjorde att han drunknade. Mannen ska även ha fått stora skador i huvudet och på andra delar av kroppen på grund av misshandeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om