Mot första Vasan

På söndag sitter många av landets invånare bänkade framför TV:n för att följa årets Vasalopp. Från Mariannelund återfinns åtminstone tre personer i skidspåret.

Vilken valla ska vi ha? Valla är ett hett samtalsämne bland deltagarna i Vasaloppet. Torbjörn Kvist och Urban Gustavsson i Mariannelund deltar på söndag i skidloppet för första gången.

Vilken valla ska vi ha? Valla är ett hett samtalsämne bland deltagarna i Vasaloppet. Torbjörn Kvist och Urban Gustavsson i Mariannelund deltar på söndag i skidloppet för första gången.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-03-01 12:35

Urban Gustavsson och Torbjörn Kvist i Mariannelund är två hurtfriska herrar, som kommer att åka sitt första Vasalopp på söndag.
Båda har känt Vasaloppet som något som vore skoj att delta i, men mer än till tanken har det aldrig kommit.
- Jag har velat åka det i tio år, säger Urban Gustavsson.
Så kom han och Torbjörn Kvist att prata om det när de orienterade tillsammans, och snart bestämdes det att nu skulle det verkligen bli av.
- Det är en kul grej som är roligt att ha gjort. Det är 17 500 personer totalt och vi står i sista startleden. Starten vill vi verkligen uppleva. Det tror vi blir det absolut bästa på hela loppet, säger de.
De tänker inte jaga några tider men i mål ska de. Det har de bestämt och det får ta den tid det tar.
- Det är viktigt att inte glömma bort att äta och dricka, säger de som knep att klara hela loppet.
De åker för Hässleby SOK men reser tillsammans med ett 30-tal orienteringskompisar i Södra Vi IF.
Färden går tidigt på i dag, lördag morgon.

Åkt 40 mil
Har de då tränat något?
Båda har tränat i ungefär fyra månaders tid. Först på rullskidor och därefter på natursnö när det funnits möjlighet.
- Jag har åkt 40 mil på skidor, säger Torbjörn Kvist, medan Urban Gustavsson inte räknat hur långt han skidat.
Så speciellt mycket snö att öva på finns inte i de här trakterna just nu, och den senaste veckan har de tagit det ganska lugnt, liksom för att förbereda sig. Samtidigt hoppas de på att de inte blir förkylda eller dylikt, så de tvingas stanna hemma för det.

Har de förberett sig med någon speciell mat?
Torbjörn Kvist berättar att han ätit lite mer pasta än vanligt de senaste dagarna.
- Jag har ätit havregrynsgröt till frukost men det brukar jag göra, flikar Urban Gustavsson in, innan de börjar prata om vilken valla som är bäst att använda.
Någon hejarklack av vänner och bekanta har de inte med sig upp till Sälen, men den nya tekniken med datorsändare, gör att familjerna och andra kan följa deras färd via SMS. Den talar även om beräknad tid i mål.
I deras sällskap till Vasaloppet ingår även Bengt Bengtsson från Mariannelund. Från Bruzaholm deltar Torbjörn Ingvarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om