Mottagning för sömnapné i Eksjö

Öron-, näs- och halsmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö har öppnat en specialistmottagning för de som lider av sömnapné.

Sjuksköterska Åsa Johansson har satt på verksamhetschef Jane Brolin Danielsson en apparatur med sensorer som används för nattlig sömnregistering.

Sjuksköterska Åsa Johansson har satt på verksamhetschef Jane Brolin Danielsson en apparatur med sensorer som används för nattlig sömnregistering.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2011-11-22 07:47


Numera erbjuds både utredning och behandling av sömnapné på länets tre sjukhus. Den nya mottagningen i Eksjö gör sålunda att man kan ta tillbaka patienter som tidigare remitterats till Jönköping.
Tidigare har patienter fått vänta i ett halvår för att få en tid men då man nu har mottagning två dagar i veckan räknar man med att kunna ha en hög tillgänglighet.
All verksamhet sker efter remiss från vårdcentral eller specialistmottagning.
En person med sömnapné snarkar, oftast ljudligt, men bara snarkningar är inte ett tecken på sömnapné. Det är däremot när det blir andningsuppehåll eller sämre syresättning, så man får svårt att andas.
Oftast är det omgivningen som störs och som med stor oro upptäcker att personen får långa andningsuppehåll.
När en person med sömnapné vaknar känner sig hon eller oftare han (dubbelt så många män drabbas) oftast utslagna. Ofta är de väldigt torra i munnen. Morgonhuvudvärk, orolig sömn med uppvaknaden samt nattliga urinträngningar kan vara symtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om