På Höglandsjukhuset i Eksjö finns sedan 20 år tillbaka en egen smärtenhet.
Carlo Mucchiano som varit narkosläkare sedan början på 1990-talet är medicinskt ansvarig överläkare på enheten. Han har varit med från starten.
I början hade enheten bara öppet en dag i veckan. Men verksamheten har expanderat och utvecklats utefter att behoven ständigt ökat. I dag är man ett helt team med två läkare i spetsen.
Man tar emot patienter från ett större område. Under förra året hade enheten över tusen besök och 408 remisser.
Långvarig smärta
Smärtenheten utreder och behandlar olika långvariga smärttillstånd efter remiss, dock ej egen remiss.
Det kan handla om patienter som har smärta på grund av cancer eller de som inte fått en fullständig utredning på sina symtom.
Det kan även vara inneliggande patienter på sjukhuset som bedöms behöva hjälp.
Enheten samarbetar med både slutenvården, primärvården, hemsjukvården och den palliativa enheten.
Sedan ett år ingår även Rehab i Nässjö i samarbetet. Något som visat sig vara väldigt uppskattat, då mycket handlar om att göra det möjligt att få de som drabbats tillbaka i arbetslivet igen.
- Det är viktigt att patienten är diagnostiserad och att en utredning är genomförd före kontakt med Smärtenheten, säger Carlo Mucchiano.
Inte fått hjälp
Hans mångåriga erfarenhet visar dock att åtskilliga av patienterna som kommer till Smärtenheten, varit hos ett flertal läkare innan, utan att ha nått smärtfrihet.
- En del har gått hur många år som helst till läkare utan att bli remitterade och utan att deras läkare lyssnat eller förstått hur svårt de lider.
Rådet personalen på Smärtenheten har att ge till de som känner igen sig, är att gå till en annan husläkare som verkligen lyssnar.
- Ibland blir patienterna mäkta förvånade när vi kan hjälpa dem.
- Patienter har ibland fått fel mediciner som inte hade behövts, säger han.
När smärtan blir olidlig att uthärda
I flera år levde Bo Zander med en olidlig smärta. Han hade en sådan pinande värk att han inte kände livet var värt att leva längre.
Bo Zander har en smärtpump inopererad under huden vars funktion kan styras elektroniskt utifrån. I dag lever han ett meningsfullt liv. Så var det inte när smärtan tog all hans kraft.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!