När sömnen blir jobbig

Förr kände sig ingen av makarna Fransson speciellt utvilade på morgonen. Han var alltid trött fast han sovit. Hon var trött för att hon aldrig gavs ro att sova. Helt enkelt för att maken snarkade högt och plötsligt fick långa andningsuppehåll i sömnen.

Eksjö/Mariannelund2008-06-04 06:43

- Jag var nog över på andra sidan några gånger, säger Bertil Fransson, om sina långa andningsuppehåll.
- Han fick långa andningsstopp och jag tvingades putta på honom så han vaknade. Så gick det en stund innan det var likadant igen, beskriver makan Kerstin de oroliga nätterna förr i tiden.
Så småningom fick hon iväg honom till doktorn och det konstaterades att han hade sömnapné.
Och det är oftast genom en orolig och sömnlös partner som åkomman brukar upptäckas.

Andningsuppehåll
Sjukdomen innebär att man gör kortare eller längre andningsuppehåll när man sover, ofta i kombination med kraftig snarkning.
Jonna Ziegler, verksamhetschef för Medicinkliniken på Höglandsjukhuset i Eksjö, tror att sömnapné är en sjukdom som kommer att öka i samhället genom att fler bli överviktiga.
För många kilon är nämligen en bidragande faktor till sömapné. Är man dessutom man och över 50 ökar risken att drabbas. Rökning och alkohol spelar också in liksom rent anatomiska hinder i luftvägarna. Om personen i fråga går till doktorn och sömnapné konstateras finner man också ofta att han eller hon har ett förhöjt blodtryck.
Att inte behandla sjukdomen kan vara farligt. På sikt kan sjukdomen leda till högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om