Nära giftigt utsläpp i Bellö

En extra ventil hindrade ett utsläpp av som mest 300 liter lösningsmedel ut i Bellen efter ett tekniskt fel på Becker Acromas fabrik i Bellö i måndags.

Eksjö/Mariannelund2011-08-12 06:34

Strax efter halv två i måndags eftermiddag inträffade olyckan när en 15 kubikmeter stor tank skulle fyllas med en blandning av sju olika lösningsmedel. När den fjärde råvaran skulle pumpas in upptäcktes att det läckte från toppen av tanken.

Ventil öppen
Samtidigt stod ventilen mellan tankens invallning och bolagets dagvattensystem öppen. Man hade tidigare tömt regnvatten. Lösningsmedlet höll alltså på att rinna ut i Bellen.
Men det fanns ytterligare en ventil mot det allmänna dagvattensystemet.

Ett krav
­- Den är ett krav från oss. Det ska de [Becker Acroma] vara tacksamma för, säger miljöhandläggare Stig Carlsson på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
På det sättet hindrades lösningsmedlet från att komma vidare ut i Bellen. Personalen på Becker Acroma lyckades stänga ventilen i tid så att all vätska låg samlad i invallningen och i bolagets eget dagvattensystem.
Därefter startades sanering och bortpumpning. All vätska i invallningen och dagvattensystemet pumpades bort, sammanlagt 7 000 liter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om