Närliggande sjukhus får kritik för kärloperation

Höglandssjukhuset i Eksjö får kritik från Inspektionen för vård och omsorg för att ha gjort en avancerad bypassoperation på en kvinna utan att ha klarlagt hennes domningar i armarna. Efter långvariga komplikationer konstaerades att hon led av inflammation i blodkärlen.

Eksjö/Mariannelund2017-01-11 07:05

En kvinna från Höglandet kom in akut till Höglandssjukhuset i Eksjö med kraftiga smärtor i båda armarna. En förträngning i båda nyckelbensartärer konstaterades genom en röntgenundersökning.
Flera diskussioner fördes bland vården om en operation skulle göras vilket till slut bestämdes.
En avancerad bypassoperation genomfördes.

Inspektionen för vård och omsorg som granskat ärendet efter att kvinnans son framfört klagomål, anser det vara anmärkningsvärt att patienten blev utsatt för komplicerad kärlkirurgi innan orsaken till domningarna klarlagts. Misstanke fanns att patientens symtom kunde beror på reumatiska sjukdom med inflammerade kärl, där kärlkirurgi inte är den första behandlingen.
I dokumentationen av kärlronden nämndes inte möjligheten till inflammation i kärlväggen, arterit.
Efter operationen fick patienten ett långt och svårt efterförlopp eftersom båda proteserna trombotiserade vilket gav svåra smärtor.

Flera röntgenundersökningar gjordes men det bedömdes att inga mer kärlkirurgiska ingrepp var möjliga.

Patienten flyttades så småningom till Universitetssjukhuset i Linköping för vård då man misstänkte att patientens besvär orsakats av inflammatoriska kärl, vilket kunde fastställas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om