Näst största ordern någonsin för Leiab

Leiab i Mariannelund har tagit hem sin näst största order i företagets historia. Det handlar om en ny stororder på fönster och fönsterdörrar till London. Den goda orderingången gör att 10 personer som haft tidsbegränsade jobb nu kan erbjudas fast anställning.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-31 13:02

1 700 fönster och fönsterdörrar ska levereras från fönsterfabriken i Mariannelund till ett helt nytt bostadskvarter i London.
Totalt är det fyra byggnader som omfattas. Ett av husen är på elva våningar.
Cirka 200 lägenheter kommer att ingå i den nya kvarteret som nu Mariannelund får vara med och sätta sin prägel på.

Första leveransen kommer att ske redan om några veckor, i mars och därefter kommer fönster levereras under cirka sex månader.
– Vi har jobbat med det här i ett helt år. När det gäller så här stora orders måste man ha preliminära leveranstider, förklarar vd Johan Pettersson, den snabba leveransen.

Beställningen är ännu en i raden av ett flertal betydande beställningar till den engelska huvudstaden de senaste åren.
– Det är säkert en kombination av många saker, säger Johan Pettersson om att London fått upp ögonen för Mariannelundsprodukterna.
– Engelska marknaden tycker om skandinaviska produkter och de står för kvalité. Klimatet vi har här i Småland passar också bra med London. Vi har dessutom en bra ingångspunkt och bra kontakter då vi levererat dit tidigare.

Den senaste ordern är värd 18 miljoner kronor. Det är den näst största i företagets 35-åriga historia.
Utestänga ljud
Det aktuella bostadskvarteret i London ligger precis intill järnvägen och dessutom bara två kilometer från den gigantiska och livligt trafikerade flygplatsen Heathrow.

De aktuella husen ligger bara 20 till 30 meter från järnvägen med flera spår där höghastighetståg mellan centrala London och till bland annat flygplatsen passerar dygnet runt.
– I Sverige bygger vi inte så nära järnvägen men i London är det extremt höga fastighetspriser och varje kvadratmeter utnyttjas.
Förtätningen i bebyggelsen och speciellt närheten till järnvägen gör att det ställs höga krav på ljudreduktion.
– Det är aldrig tyst och då måste man stänga ute ljudet.

Beställaren har ställt krav på fönster och fönsterdörrarna ska klara vissa specifika ljudtester, för speciella ljudsekvenser, utförda på produkter i samma storlek och utförande som är tänkta för byggnaderna.
Leiab och några av underleverantörerna har i de kraven fått lägga ner en hel del arbete att ta fram produkter som till slut klarat de aktuella ljudtesterna.

– Speciellt viktigt har det varit att klara en hög ljudreduktion för de låga ljudfrekvenser som uppstår vid järnvägen. De flesta fönstren och fönsterdörrarna går från golv till tak och mäter 2 500 millimeter gånger 1 200 millimeter, berättar han.
Över 500 av de 1 700 produkterna som beställts får dubbla karmar på grund av de mycket höga ljudkraven. Karmdjupet kan varieras och med dubbelkarmen kan en kraftig ljudreduktion uppnås.

Tidigare år har fönsterfabriken haft enormt mycket arbete under den varma årstiden medan produktionen saktat ned vintertid. Men de senaste åren har det vänt och med byggboomen har de variationerna försvunnit.
– Numera verkar det vara sommar hela året i fabriken och det är full fart på vinterhalvåret också. Vi är inte riktigt vana vid det, kommenterar Johan Pettersson nöjd.
Utvecklingen för fabriken har gjort att man kunnat nyanställa både förra året och nu.
Ordern till England gör att tio anställda som haft tidsbegränsade kontrakt erbjudits tillsvidareanställning. Totalt är i dag 140 personer anställda på Leiab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om