Nästa sommar satsar Filmbyn på ett filmkollo i Mariannelund

Tio barn och fem vuxna kom till Filmbyn i Mariannelund för att lära sig grunderna i hur man gör film. Många av barnen gjorde både en och två filmer under lördagen. Nästa år blir det et filmkollo på en vecka i Mariannelund. – Jag har gör en dokumentär om själva Filmbyn och hur den kommit till, säger Sebastian Weinfors från Mariannelund.

Med Ipad som utrustning jobbade deltagarna i Filmbyns work shop med att göra egna filmer i lördags. Det blev bara ett kort matstopp mitt på dagen, annars jobbade de intensivt från klockan 10 till 18, berättar Anna Mellergård, t.v. Sebastian Weinfors gjorde en dokumentär om Filmbyn och Ella Emanuelsson gjorde en film om målade kottar. Foto: Jimmy Karlsson

Med Ipad som utrustning jobbade deltagarna i Filmbyns work shop med att göra egna filmer i lördags. Det blev bara ett kort matstopp mitt på dagen, annars jobbade de intensivt från klockan 10 till 18, berättar Anna Mellergård, t.v. Sebastian Weinfors gjorde en dokumentär om Filmbyn och Ella Emanuelsson gjorde en film om målade kottar. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-08-15 15:45

Lördagens work shop i är en del i den direkt pedagogiska verksamhet som Filmbyn också ska jobba med.
– Vi ska rikta in oss på film av, med och för barn och ungdomar. Men vi ville inte sätta någon åldersbegränsning i inbjudan till den här dagen, säger Anna Mellergård, utvecklare i Filmbyn.

Deltagare i filmskapandet fick först träffa filmaren och regissören Sunday Dolph Christopher från Anneberg. Han har gjort flera dokumentärer och blev snabbt imponerad över deltagarnas engagemang och ambitioner.
– De har gjort underbara filmer på så kort tid, säger han och berättar bland annat om två tjejer som gjorde en film om en flicka som gått vilse i skogen.
– Barnen har Ipad som de både filmar och klipper i, säger Anna Mellergård.

Den här grenen av Filmbyns verksamhet är inriktad på skapandet av film. Bakom work shopen står Region Jönköping och Kulturakademien i Mariannelund.
– I år ser vi det här som en testballong. Vi vet inte riktigt hur vi ska göra, men vi kör igång och så lär vi och formar efter hand, säger hon.

En ambition är att allt mer utvecklat samarbete med skolorna i den närmaste omgivningen som Eksjö, Hultsfred, Ydre och Vimmerby kommuner inom ramen för skapande skola så att elever kan komma och lära om film i Mariannelund.

De flesta av deltagarna under lördagen kom från ungefär det området.
En av dem är Ella Emanuelsson från Vetlanda. Hon berättar att hon brukar göra film om somrarna.
– Jag tycker det är jättekul med film. I dag blev det film om att måla kottar, säger hon.

Sebastian Weinfors valde att göra en dokumentär om hur Filmbyn blev till och gjorde intervjuer med personalen för att få fram bakgrunden och fakta om processen.
Han var också mycket nöjd med filmdagen.
– Det var roligare än jag trodde, jag tvekade lite först om jag skulle vara med, eftersom vi fick hem en hundvalp dagen, men nu blev det så här och det är jag glad för, säger han.

Han tycker dagen varit mycket givande.
– Sunday har gett oss många bra tips.
Även Sunday Dolph Christopher tycker att han lärt sig mycket under dagen.
– Det här är en helt ny erfarenhet och det viktigaste för barnen och deltagarna är att lära sig bolla idéer tillsammans och komma fram till hur man går vidare och utvecklar och förverkligar sin idé, säger han.

I begränsades work shopen till en dag. Nästa år lär det bli betydligt mer.
– Vi tänker oss ett filmkollo på en vecka här vid Filmbyn och Vallersvik, säger Anna Mellergård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om