Nationaldagsfirande i Hembygdsparken

Nationaldagen firades i Mariannelund i Hembygdsparken och arrangerades av Mariannelundbygdens Samhällsförening i samverkan med Mariannelunds & Hässleby Hembygdsförening och Eksjö kommun.

Från vänster Tomas Erazim, Alicia Tält, Ingbritt Martinsson. Foto: Roelof Stroetinga

Från vänster Tomas Erazim, Alicia Tält, Ingbritt Martinsson. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-07 11:30

Omkring ett 180-tal personer samlades sig i skuggan under stora eken i Hembygdsparken. Alicia Tält, drottning Valborg, ledde nationaldagsfirandet och hälsade alla välkomna. Sen höll Tomas Erazim, rektor på Furulundskolan ett högtidstal.

Tomas berättade bland annat, Ni vet kanske att datumet 6.e juni firas av två anledningar. Den första är att v i firar minnet av att Gustav Vasa blev kung av Sverige. Han satte stopp för Kalmarunionen med Danmark, så att Sverige blev ett självständigt land. Den andra är att på den 6:e juni utfärdades ”1809 års regeringsform”, som gjorde slut på enväldet och etablerade den begynnande demokratin i Sverige.

– Sverige är värt att firas.Vi behöver våga känna stolthet över vårt land, vår kultur oh vår plats i världen. Att lära sig om den egna kulturen, att känna till sin historia med öppet sinne, gör att vi blir tryggare både i vår kultur och i vår identitet. Ju tryggare vi är i vår egen kultur, desto mer generös och öppen kan vi vara mot andra kulturer och förstå att kulturer påverka varandra.

Tomas vill i sitt tal uppmana alla att fortsätta att ge näring och sköta våra kulturella rötter, stolt sträcka på våra ryggar och säga att. ”Jag är svensk och jag vågar säga det och jag vågar visar det”.

– När vi gör det, ska vi också sträcka ut en varm och generös hand till människor från andra kulturer och vara lyhörda och förstående för att det finns andra kulturer i vår värld, som ibland lever sida vid sida vid vår egen och ibland också påverkar vår egen kultur. Så länge vi inte blir högfärdiga ska vi med stolthet bevara men också förändra vår kultur, när så är naturligt. Det kallas för utveckling. Ett fyrfaldigt leve för Sverige ropades ut och Björn Holm ledde i nationalsången ”Du gamla du fria”.

En svensk flagga överlämnades via någon annan till Lilly Danielsson. På grund av sjukdom kunde hon inte vara där. Ingbritt Martinsson, vice ordförande i kommunfullmäktige hälsade två nya svenskar välkomna, två barn Zaim och Nassa Abed från Ingatorp. Trubaduren Björn Holm sjöng ytterligare egna skrivna låtar och Alicia Tält avslutade firandet genom att tacka alla hjärtligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om