Nationaldagsfirandet i flyktingarnas tecken

Ingatorps sockens hembygdsförening bjöd in till ett nationaldagsfirande i hembygdsparken i måndags kväll.

Barnen med sina flaggor. Foto: Roelof Stroetinga

Barnen med sina flaggor. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-08 14:45

På Torget i Ingatorp samlades ett 30-tal barn som fick varsin svensk flagga och sen tågade tillsammans till hembygdsparken. Där väntade en stor skara med publik, omkring ett hundratal.

Gun Nilsson hälsade alla välkomna och hon var glad att det kom så många:

- ”Det är jag så glad och tacksam för, säger Gun.

- Helt underbart!

Alla sjöng nationalsången, för att hedra vårt land Sverige. Anders Nilsson som ackompanjerade på dragspel.
Kvällens första talare var Arkaan Al-hasan. Hon var lärare i engelska i sitt hemland Syrien. Hon kom till Sverige i september förra året

- Grattis till Sverige och till alla som har omfamnat oss. Syrien var ett fint land och vi bodde i ett fint hus i en by. Det var inte lätt att lämna Syrien, utan mycket svårt att stanna där. Barnen är föräldrarnas svaghet. Barnen skulle inte kunna leka utomhus på grund av alla bomber som låg överallt. Arkaan berättade om flykten, först genom Turkiet där de fick vänta i tio dagar innan de fick gå till havet.

- Det var de svåraste dagarna av mitt liv och jag var gravid också, berättade Arkaan.

- Då vi stod på stranden tänkte jag, nu får vi ett nytt liv, men jag vågade inte säga att vi ville åka till Sverige. Jag trodde att det skulle bli jättesvårt. Sen åtta dagar i Grekland, färjan till Aten, sen genom Makedonien, Serbien, Ungern, Tyskland och till slut i en underbar by i Sverige, Ingatorp. Det var jättesvårt, vi kände ingen, hade inge vänner, bara flyktingar. Vi visste inte vilka intryck människor hade av oss.

- I församlingshemmet ordnades en kväll. Då träffade vi trevliga personer som hjälpte oss så mycket. Språklärare som gav självförtroende bland annat. Arkaan tackade alla ur det djupaste av sitt hjärta, de som hjälpt henne och många andra.

- Sverige tog bort skräck och rädsla och gav säkerhet och förtroende.

Allsång blev det med låten ”Det är mitt land, det är ditt land”.

Sen kom den andra talaren fram, Frosan Abas.

Han kom till Sverige för två år sedan, bodde i nord-östra Syrien, nära Turkiska gränsen. Han tackade alla i
Ingatorp för all hjälp och bra mottagande.

- Ur det djupaste av mitt hjärta gratulerar jag er att ni få fira nationaldagen i frihet. Grattis, grattis, grattis, sa han med hög röst.

- Så högt att alla i mellanöstern kan höra detta. Nationaldagen betyder mycket för det svenska folket. Frihet, rättvisa, demokratin, mänskliga- och yttrande rättigheter, respektera varandras avsikter, lagar, reglar och traditioner. Många utav de känner de inte igen i Mellan-Östern. Att leva ett liv i säkerhet och trygghet är viktigt.

Vi saknade de flesta utav de principerna i Syrien. Därför misslyckades ”den Arabiska våren” också. Svenska folket har respekt för sina ståndpunkter och detta gjorde att vi flydde till det generösa landet Sverige, landet som hjälpt oss mycket och gör fortfarande. Dessutom skickar Sverige mycket hjälp till de som behöver detta utomlands. Jag tackar Svenska folket och regeringen för ett bra mottagande av oss flyktingar. Nu lever vi i säkerhet och har ett tryggt liv i Sverige.

- Jag hoppas inte att terrordåden upprepas igen i framtiden. Vi måste sätta in integrationen så snabbt som möjligt. Att få jobb och inte söka stöd. Fred och frihet och vi nya svenskar får vara en del av detta. Fred för er.

Ett fyrfaldigt leve för nationen Sverige, sa han.

Sen bjöd Gun Nilsson in till ännu mer allsång.

Arkaan Al-hasan till vänster och Frosan Abas. Foto: Roelof Stroetinga
Arkaan Al-hasan till vänster och Frosan Abas. Foto: Roelof Stroetinga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om