Naturkatastrof i Mariannelund

Vägar rasar samman och broar försvinner under den enorma mängd vatten som öst ner från skyn under helgen.- Vattnet stiger fortfarande. Man tror inte att det är sant, säger Jörgen Franzén.Idag lägger SMHI ut en prognos på internet över hur andra orter i landet kommer att drabbas av vattenmängden efter regnet.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-07-09 04:07



I lördags vid halv elva på kvällen fick Jörgen Franzén, räddningschef vid Räddningstjänsten i Eksjö, det första larmet. De har fått pumpa ett 50-tal bostäder från all vattenansamling i Mariannelund. De har dämt upp på olika ställen för att leda bort vattnet från husen för att minimera skadorna.
- Det kanske har kommit runt 100 millimeter. Det går inte att vara beredd på naturkatastrofer. Det kommer så otroligt stora mängder vatten på så kort tid, berättar Jörgen Franzén.

20 meter väg är borta
Flera vägar har underminerats. På landsväg 903 mellan Karlstorp och Buskebo har ungefär 20 meter av vägen spolats bort. Väg 40 mellan Ingatorp och Mariannelund var avstängd under stora delar av gårdagen.
Thomas Ljunggren, brandingenjör vid räddningstjänsten vid Höglandet, medverkar i Emåns Älvgrupp som Emåförbundet har utsett där olika organisationer ingår. I denna grupp ingår även LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, samt olika kommuner och landsting. Tanken är att skapa samarbeten mellan län för att underlätta arbete i katastrofer som dessa.
- Vattnet sjunker på vissa ställen och stiger på andra. Vi har även hört att det ska komma mer regn under morgondagen, berättar Thomas Ljunggren.
- Vattnet har sjunkit undan så pass mycket att det går att köra på de flesta vägarna. Riksväg 40 är nu öppen i båda riktningar, men hur det ser ut på landsvägarna vågar jag inte svara på än, säger Thomas Ljunggren.

En naturkatastrof
Regnet upphörde igår vid lunchtid. Många Mariannelundsbor står vid de översvämmade platserna och försöker hjälpa sina grannar så gott det går. Vissa tar även kort på förödelsen med sina mobiltelefoner. Polisen i Jönköpings län anser att denna översvämning som drabbat Mariannelund är en naturkatastrof.
Bosse Troedsson, verksamhetsansvarig vid Emåförbundet, berättar om ett liknande skyfall som ägde rum år 2004. Detta var också i juli.
- Det är ungefär samma mängd vatten som fallit. Men år 2004 blev främst Ingatorp och Bruzaholm drabbade, berättar Bosse Troedsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om