"Naturlandskap blir industriområde"

Motståndet mot en vindkraftpark norr om Bruzaholm med omnejd hårdnar. Nu uppmanar ett antal boende och sommargäster i området att Eksjö kommuns beslutsfattare i ett tidigt stadium stoppar Vattenfalls planer för området.

Motståndet mot en vindkraftpark norr om Bruzaholm med omnejd hårdnar.

Motståndet mot en vindkraftpark norr om Bruzaholm med omnejd hårdnar.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-04-02 06:57


Vattenfall vill uppföra upp till 45 vindkraftverk i området med en maximal höjd på 240 meter. Höjden kan jämföras med Ingatorps kyrka på 52 meter, Kaknästornet på 155 meter eller Skandinaviens högsta skyskrapa Turning Torso med sina 190 meter.
Motståndet mot en vindkraftspark och vad det kan innebära för området växer och i dagarna har en tio sidor tjock protestskrivelse skickats till beslutsfattarna i Eksjö kommun, då kommunen kan säga nej till satsningen genom sin vetorätt.
- Nu står Eksjö kommun inför en stor utmaning, nämligen att ta ställning till om delar av kommunens natur ska omvandlas till något som är att jämställa med ett industriområde, skriver ortsborna.
De understryker att det är av vikt att kommunens första formella ställningstagande i form av synpunkter inte innehåller formuleringar som i ett senare skede kan försvåra en avstyrkan av Vattenfalls etableringsplan.
Man påpekar att det finns stora vinster att hämta i vindkraft men ifrågasätter vem som tjänar på den galopperande utbyggnaden och för vem det är bra.
- Vattenfalls planer är storskaliga och närmast att jämställa med en industrialisering i landskapet och experimenterande av människors hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om