Naturreservat med Skrole Hie invigs

Imorgon är det äntligen dags för invigning av Stuverydsbäckens naturreservat där den mäktiga skuran Skrôle Hie breder ut sig.

Eksjö/Mariannelund2010-09-03 06:18

Området längs med Stuverydsbäcken ända från Västre sjö ner till Bruzaholm gjordes till naturreservat ifjol.
Länsstyrelsens tanke var dock att reservatet skulle bli lättillgängligt för allmänheten. Vid många reservat markeras bara gränsen och sätts en skylt upp. Genom det nya reservatet går däremot sedan 1980-talet Höglandsleden.

Populär stig
Nere i själva skuran går också sedan många år en populär stig. Ursprungligen ville man förlägga Höglandsleden genom Skrôle Hie men det visade sig att terrängen troligtvis skulle bli för svår, nu finns det som ett äventyrligt alternativ istället.

Tidens tand
Tidens tand, eller rättare sagt nedfallna träd, hade nött hårt på spänger nere i skuran och länsstyrelsen har sysslat med att återställa stigen och sätta upp upplysningsskyltar. Nu är det färdigt och imorgon är det alltså dags för högtidlig invigning
I den östra mellersta delen av reservatet finns fler stigar. Bland annat en som leder till Korshällera. En häll vari ett kors är inhugget. Där sägs en munk blivit mördad på 1300-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om