Nedlagda skolan återöppnad

Den nedlagda skolan i Hjältevad har fått tillfälligt nytt liv när ett 50-tal asylsökande barn går i förberedelseklass där. Till hösten är tanken att de ska integreras i kommunens befintliga skolor.

Foto: Scanpix

Eksjö/Mariannelund2016-05-12 13:27

Anledningen till att kommunen tillfälligt fick återöppna skolan i Hjältevad i mitten av mars var helt enkelt akut platsbrist när så många asylsökande barn kom till Kullagården i Mariannelund.

– Det var det alternativet vi hade, annars skulle barnen få vänta ändå till hösten med att börja skolan, och det kändes inte bra, säger Tord du Rietz, barn- och ungdomschef.

– Nu valde vi istället att öppna en till Furulundsskolan fram till sommaren. När höstterminen startar ska de här barnen integreras på övriga skolor i kommunen.

Det är tre klasser som nu går i skolan i Hjältevad. En lågstadieklass, en mellanstadieklass och en högstadieklass. Totalt ett 50-tal barn.

Även om det är flera år sedan skolhuset i Hjältevad användes för just skolverksamhet så är lokalerna fortfarande anpassade. HVB-hemmet i Bruzaholm har nämligen använt delar av lokalerna för sin skolverksamhet så det var mer eller mindre bara att starta undervisningen för de asylsökande. Idag finns också en förskola i delar av lokalerna.

– Det fungerar otroligt bra, säger Tord du Rietz. Vi tittade först efter andra lämpliga lokaler i Mariannelund, men det här var den bästa lösningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om