Nu är granarna tillbaka på torgen

De två tolv meter höga träden gav vika för naturens krafter.

Det krävs en del lirkande för att få granen rak.

Det krävs en del lirkande för att få granen rak.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-12-09 14:41


Starka vindar gjorde granarnas karriär på torgen i Mariannelund och Eksjös kort. Under helgen har torgen varit tomma på granar och julkänsla. Det rådde igår Tobias Johansson, Albin Lindgren och Nihad Abdulla bot på.

- Den här granen är lite kortare på åtta meter, berättar Tobias Johansson och spannar upp mot grannen i vilken Albin Lindgren har klättrat upp för att lossa på krocken till kranbilen.

I färgglada arbetsjackor har Tobias Johansson, Albin Lindgren och Nihad Abdulla från Eksjö kommuns Skog och Park arbetat med att få upp den nya granen i Mariannelund. De vandrar runt på det frostlagda torget och tittar på granen från olika håll, det gäller att få den rak.

Det var i slutet av förra veckan som stormvindarna kastade omkull granen i Mariannelund och gjorde så att granen på Eksjös Stora Torg svajade så pass att området runtomkring var tvunget att stängas av. Eftersom granen i Eksjö blev en fara för allmänheten tog kommunen beslutet att ta det säkra före det osäkra och trädet sågades ner. Båda granar var bjässar på tolv meter. Med sina enorma siluetter signalerade de vinter och jul på båda orter.

De nya granarna som valts ut är inte fullt så massiva och det i kombination av en gedigen fastsättning gör att trion tror att de kommer lyckas stå upp resten av vintern.

- Det var starka vindar som gjorde att de föll i helgen, berättar Nihad. Nu hoppas vi att de håller.

Mariannelund var gängets första anhalt och de lovar att även granen på Stora Torg kommer att resas mot skyn så snart som möjligt.

Tobias Johansson, Albin Lindgren och Nihad Abdulla var igår och satte upp den nya granen i Mariannelund. Foto: Elin E Elmström
Tobias Johansson, Albin Lindgren och Nihad Abdulla var igår och satte upp den nya granen i Mariannelund. Foto: Elin E Elmström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om