Sedan nyheten att vandrarhemmet Kullagården var sålt har frågor kring om och när det ska bli ett asylboende varit ett givet samtalsämne i samhället. En stor oro har funnits att de 220 övernattningsplatserna som erbjudits i bygden under bland annat sommaren skulle försvinna.
Ett stort tapp för Mariannelund och för många turismverksamheter i bygden.
De tidigare ägarna hävdade bestämt att de inte visste vad det skulle bli i fastigheten. Det pris de fått för anläggningen gjorde att de inte kunde motstå en försäljning.
Enligt obekräftade uppgifter ska det handla om 6,1 miljoner kronor. En nätt liten höjning mot de 1,5 miljoner de själva gav för samma fastighet för åtta år sedan.
Ny ägare är Ljus Framtid AB, ett helt nytt bolag som registrerades av myndigheterna bara dagar efter försäljningen av Kullagården. Dess verksamhet beskrivs som drift av flyktingförläggning och cateringverksamhet.
Vår tidning avslöjade i veckan märkliga kopplingar mellan bolaget och en handläggare på Migrationsverket, bland annat återfinns handläggarens fru i bolagets styrelse.
Migrationsverket ska nu utreda om det strider med myndighetens riktlinjer.
Styrelseordföranden sa bara för fyra dagar sedan att man inte visste vad det skulle bli för verksamhet i Kullagården, att man just nu "funderade på det".
Strax innan hade man dock flyttat möbler till den stora fastigheten.
Styrelseordföranden hävdade också, så sent som i tisdags, att någon ansökan inte var inskickad till Migrationsverket, vilket knappast stämde.
För redan på fredagen togs Kullagården i bruk som asylboende.
Ett bussbolag från Bergkvara kom i går vid lunchtid med 32 asylsökande. De togs om hand av Migrationsverkets personal.
De anlända personerna bestod mestadels av familjer.
Alla utom en enda person, som är kurd, ska vara från Syrien.
Det handlar om ett tillfälligt boende där de boende serveras mat.
Migrationsverket i Jönköping fick uppgiften att de asylsökande skulle komma till Mariannelund under torsdagseftermiddagen.
Någon information om detta hade inte förmedlats till Aktivt centrum, en mötesplats för asylboende.
Vandrarhemmet hade 220 platser. Enligt uppgifter från kommunledningen ska 180 asylsökande erbjudas plats på det nya Kullagården.
Läs mer i lördagens papperstidning
Nu är Kullagården i bruk - som asylboende
Kullagårdens vandrarhem i Mariannelund togs vid lunchtid på fredagen i bruk som ett asylboende. 32 asylsökande flyttade inledningsvis in.Därmed torde Mariannelund har mist i stort alla möjligheter till turistboende framöver.
Under fredagen anlände en buss till Mariannelund och de 32 första asylsökande flyttade in på Kullagården. Så sent som i tisdags hävdade de nya ägarna till fastigheten att ingen ansökan skickats in till Migrationsverket. På anläggningen erbjuds inledningsvis 180 platser. Foto: Ivonne Svahn
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!