Nu drar årets kulturfestival igång

I dag inleds årets version av Smålands kulturfestival. Eksjö kommun har flera programpunkter inbokade.

På Eksjö Museum arrangeras ”Natt på museet” i kväll och imorgon kväll för modiga barn, som en del i höstlovsprogrammet och Smålands kulturfestival. Foto: Eksjö Museum

På Eksjö Museum arrangeras ”Natt på museet” i kväll och imorgon kväll för modiga barn, som en del i höstlovsprogrammet och Smålands kulturfestival. Foto: Eksjö Museum

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-11-02 17:00

Årets kulturslinga sträcker sig genom Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Skillingaryd, Växjö, Alvesta och Älmhult. Det blir också en gnutta av Ljungby genom samarbetet med sagomuséet.

Eksjö kommun representeras av flera tillställningar och aktiviteter. Kulturfestivalen i Eksjö inleds med att Per-Olof Högstedt, barnbarn till Pälle Näver, berättar om sin farfar Pälle Näver från Stenberga. Till Eksjö Museum har P-O Högstedt med sig trubadur Björn Pettersson från Emmaboda, som tonsatt Pelle Nävers dikter och även turnerat med honom.

Emilia Amper, som fick ett grammisnominerat debutalbum och nu släpper ett nytt album ger en konsert i Eksjö kyrka tillsammans med slagverk och stråkar.

Eksjö museum står värd när UNESCO-prisade Meg Nömgård från Sagomuséet i Ljungby berättar om folktro i museets pågående utställning Egen härd är guld värd.

Natt på museet

På museet blir det också en spännande vandring för barn ”Natt på museet”. 

Vid fyra tillfällen totalt under onsdag och torsdag bjuds modiga barn in.

Maria Westerberg tar med sina täljda pinnar som hon formar till figurer, som fått sina egna krokvuxna berättelser. I programmet deltar även maken Johannes Söderqvist med musik.

En populär och stämningsfull aktivitet i repris blir ”Vandring i ljus” till Skuruhatt på fredag. Besökarna bjuds på en naturupplevelse i skenet av marschaller och ljus, till afrikanska rytmer och dans. Tidigare under dagen pågår även en workshop i afrikans dans i Eksjö.

Den som vill kan inleda helgen med en musikalisk after work på Eksjö Stadshotell. 

Vid två tillfällen spelar saxofonkvartetten Rolling´ Phones. De underhåller även på Wallby säteri i Skirö under festivalen.

Under kulturfestivalen passar Eksjö på att visa Aschanska gården, ett borgarhem från förra sekelskiftet, för intresserade. I grannkommunen Vetlanda får Stenberga kyrka besök av Tomas von Brömssen på fredag, en tillställning som redan är fullbokad.

På en loge i Tångerda Utanför Vetlanda bjuder Romea och Julia kören på ”Hemlängtan” med musik som utvandrarna tog med sig från Sverige. Texterna kommer från autentiska brev från de som lämnande landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om